Antena 3 CNN Externe Alertă în ţările cu populaţie musulmană. Protestele antiamericane s-au răspândit în mai multe state arabe

Alertă în ţările cu populaţie musulmană. Protestele antiamericane s-au răspândit în mai multe state arabe

Alertă în ţările cu populaţie musulmană. Protestele antiamericane s-au răspândit în mai multe state arabe
Sursa foto: Foto: Agerpres/ AP
13 Sep 2012   •   16:58

Preşedintele afgan Hamid Karzai a amânat joi o vizită în Norvegia de teama revoltelor faţă de filmul antiislam care a declanşat atacul ucigaş antiamerican din Benghazi, iar mai multe ţări din Asia au întărit securitatea în preajma misiunilor diplomatice americane, relatează AFP.
   
Manifestaţii violente la Benghazi (Libia) au dus la moartea a patru cetăţeni americani, între care ambasadorul Statelor Unite, şi la o manifestaţie antiamericană în faţa ambasadei Statelor Unite în Egipt.
   
Circumstanţele precise ale morţii diplomatului şi ale altor trei americani rămân învăluite în mister.
   
Protestele împotriva filmului "Innocence of Muslims" ("Inocenţa musulmanilor") au început să se răspândească cu mitinguri în faţa reprezentanţelor americane la Casablanca, Tunis şi Khartoum. O manifestaţie este preconizată joi la Teheran în faţa ambasadei Elveţiei care reprezintă interesele americane.
   
Ciocniri dure între forţele de ordine şi manifestanţi au loc şi în faţa ambasadei SUA la Cairo, unde cu poliţia a folosit gaze lacrimogene. 13 persoane au fost rănite în aceste violenţe sporadice care au început în cursul nopţii.
   
Indonezia, ţara musulmană cea mai populată a planetei, s-a alăturat Afganistanului pentru a cere site-ului de internet YouTube să blocheze difuzarea filmului polemic.
   
"Acest film este fără nici o îndoială o insultă faţă de o religie şi a bulversat musulmanii indonezieni. Nu ne dorim ca cineva să se simtă  provocat şi ca violenţele să survină aici", a anunţat pentru AFP Gatot Dewa Broto, purtătorul de cuvânt al Ministerului Informaţiei şi Comunicaţiilor.
   
Deocamdată, nu s-a semnalat vreun incident în Indonezia, unde majoritatea celor aproximativ 240 de milioane de locuitori practică islamul moderat.
   
La fel, niciun incident nu a avut loc în Afganistan, unde forţa internaţională NATO, comandată de americani, combate rebelii talibani începând cu 2001. Însă preşedintele Karzai a decis să amâne o deplasare la Oslo.
   
"El şi-a anulat călătoria. Se teme de posibile revolte legate de difuzarea filmului", a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al preşedinţiei. "Preferă să rămână aici în acest context critic".
   
Miercuri, preşedintele american Barack Obama şi omologul său afgan au discutat telefonic pentru "a se asigura că circumstanţele care au condus la violenţă în Libia şi în Egipt nu reprezintă ameninţare pentru forţele americane sau afgani".

×
Subiecte în articol: Ambasada SUA
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close