Antena 3 CNN Externe China FORŢEAZĂ mâna Japoniei şi anunţă crearea unei "zone de apărare aeriană"

China FORŢEAZĂ mâna Japoniei şi anunţă crearea unei "zone de apărare aeriană"

China FORŢEAZĂ mâna Japoniei şi anunţă crearea unei "zone de apărare aeriană"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
23 Noi 2013   •   11:30
Beijingul a anunţat sâmbătă crearea unei "zone de identificare şi apărare aeriene" în Marea Chinei de Est, care include insulele aflate sub controlul Japoniei dar care sunt revendicate de China, relatează AFP, conform Mediafax.
Crearea acestei noi zone de apărare aeriană este însoţită de reguli pe care este necesar să le respecte toate avioanele care o tranzitează, sub ameninţarea unei intervenţii a forţelor armate, a anunţat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.
Aeronavele este necesar să furnizeze planul precis de zbor, să-şi afişeze în mod clar naţionalitatea şi să menţină comunicaţii radio care să le permită să "răspundă în mod rapid şi adecvat cererilor de identificare" formulate de autorităţile chineze.
Trasarea acestei zone de apărare aeriană, prezentată pe o hartă difuzată pe site-ul ministerului, arată că zona acoperă o suprafaţă întinsă în Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan.
Potrivit hărţii, zona include arhipelagul Senkaku, insule aflate sub controlul Japoniei, dar rvendicate de Beijing sub numele Diaoyu. Ca atare, ea înlacă apele teritoriale japoneze.
Avioanele care vor zbura în noua zonă "trebuie să urmeze instrucţiunile" autorităţilor chineze, iar "forţele armate chineze vor adopta măsuri defensive de urgenţă ca reacţie faţă de aeronave care nu cooperează (în cadrul procedurilor de) identificare sau refuză să urmeze instrucţiunile", a insistat ministerul.
Aceste reguli sunt în vigoare începând de sâmbătă, de la ora 2.00 GMT (4.00, ora României), se arată în comunicat.
Patru nave aparţinând Pazei de Coastă chineze au pătruns din nou, vineri, pentru scurt timp, în apele din jurul Insulelor Senkaku, după o serie de incursiuni la sfârşitul lui octombrie şi începutul lui noiembrie care a amplificat tensiunile între Beijing şi Tokyo.
Ministrul japonez al Apărării Itsunori Onodera aprecia la vremea respectivă că aceste incursiuni repetate ameninţă pacea şi constituie "o zonă gri" între "perioade de pace şi situaţii de urgenţă".
Cu câteva zile mai înainte, Ministerul chinez al Apărării utiliza expresia "act de război" , avertizând autorităţile de la Tokyo împotriva oricărei eventuale acţiuni împotriva avioanelor sale fără pilot.
De peste un an, relaţiile chinezo-japoneze se află la cel mai scăzut nivel, din cauza acestui diferend teritorial.
În septembrie 2012, Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului, iar de atunci Beijingul trimite cu regularitate misiuni de patrulare ale Pazei de Coastă în apele teritoriale ale acestor insule, situate la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi aproximativ 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei).

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close