Antena 3 CNN Externe Moment istoric în SUA. Barack Obama s-a pronunţat în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex

Moment istoric în SUA. Barack Obama s-a pronunţat în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex

Moment istoric în SUA. Barack Obama s-a pronunţat în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex
de O.P.    |    10 Mai 2012   •   06:30
Moment istoric în viaţa politică şi socială din Statele Unite: Barack Obama a devenit primul preşedinte american care se pronunţă deschis pentru dreptul homosexualilor de a se căsători.

Declaraţia, venită în plină campanie electorală, a fost urmată imediat de reacţia negativă a candidatului republican la preşedinţie, Mitt Romney.

 Preşedintele Obama n-a ezitat să abordeze direct un subiect foarte sensibil în Statele Unite, care devine, astfel, o temă majoră a campaniei prezidenţiale. Obama a spus că, în trecut, credea că, pentru cuplurile de acelaşi sex, este suficientă aşa-numita "uniune civilă". El şi-a schimbat treptat opinia după ce a cunoscut mai mulţi homosexuali care sufereau pentru că nu puteau întemeia o adevărată familie cu partenerii lor.

"La un moment dat, am ajuns la concluzia că este important pentru mine, personal, să merg mai departe şi să afirm că, după părerea mea, cuplurile de acelaşi sex trebuie să se poată căsători", a declarat Obama.


Declaraţia a fost imediat salutată de activiştii pentru drepturile homosexualilor, în timp ce candidatul republican la preşedinţie a respins-o, după ce a încercat să evite subiectul.

Potrivit sondajelor, 50 la sută din americani sunt de acord cu legalizarea căsătoriilor între homosexuali, iar 48 la sută i se opun. Opiniile favorabile sunt mai numeroase în partidul democrat al lui Obama şi în rândul independenţilor. Câţiva mari susţinători financiari ai democraţilor sunt şi ei homosexuali. În plus, poziţia tranşantă lui Obama îi poate consolida imaginea de "preşedinte al schimbării", în timp ce situaţia economică îi oferă mai puţine argumente electorale.





×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
Premieră în lumea auto: Apare taxa pe kilometraj!
x close