Antena 3 CNN Externe Soldatul afgan care a ucis patru militari francezi şi-a motivat gestul dând vina pe americani

Soldatul afgan care a ucis patru militari francezi şi-a motivat gestul dând vina pe americani

Soldatul afgan care a ucis patru militari francezi şi-a motivat gestul dând vina pe americani
Sursa foto: Foto: telegraph.co.uk
22 Ian 2012   •   20:41

Motivaţia oferită de soldatul afgan care a ucis patru militari francezi şi a rănit alţi 15 a fost că a avut acest impuls după vizionarea înregistrării video în care nişte soldaţi americani au fost surprinşi urinând pe cadavrele unor afgani. Anunţul a fost făcut duminică de către surse din securitate, citate de AFP.

"Era un soldat adevărat, înregistrat. La primele interogatorii cu soldaţi francezi, el le-a spus că a făcut acest lucru din cauza înregistrării video în care soldaţi americani urinau pe cadavre", a declarat una dintre aceste surse.

"În aceste prime confesiuni, el a precizat că a fost puternic motivat să ucidă soldaţii când a văzut înregistrarea video", a afirmat o altă sursă, adăugând că, potrivit declaraţiilor sale, autorul "nu are nici o legătură directă cu talibanii, dar nici nu îi urăşte".

Incidentul a avut loc vineri, un militar afgan deschizând focul asupra unui grup de militari francezi. Bărbatul a profitat de un moment în care instructorii făceau jogging în bază, fără arme sau protecţie, şi a tras asupra lor. Patru bărbaţi au murit şi 15 au fost răniţi, dintre care opt grav.

Bărbatul de 21 de ani, identificat ca Abdul Mansur, a fost arestat după atac.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a declarat că uciderea militarilor francezi a fost un "act individual şi izolat".

Înregistrarea video în cauză a fost realizată în Afganistan şi arăta patru tineri puşcaşi marini îmbrăcaţi cu uniforme americane, urinând pe trei cadavre pline de sânge în timp ce o altă persoană îi filma. Clipul a provocat indignarea comunităţii internaţionale la jumătatea lui ianuarie.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close