Antena 3 CNN Actualitate Cultură Alte două premii internaţionale pentru filmul lui Cristian Mungiu, "După dealuri"

Alte două premii internaţionale pentru filmul lui Cristian Mungiu, "După dealuri"

Alte două premii internaţionale pentru filmul lui Cristian Mungiu, "După dealuri"
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    26 Noi 2012   •   17:01

Filmul lui Cristian Mungiu "După dealuri" a câştigat încă două premii internaţionale, respectiv Premiul Astor de Oro la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Mar del Plata (Argentina) şi Premiul Special al Juriului la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon (Spania).

Cele două trofee recente se adaugă şirului de distincţii obţinute de această peliculă de la Cannes încoace, unul dintre cele mai recente fiind Premiul publicului (pe bază de vot) în secţiunea Balcan Survey a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic, potrivit unui comunicat Voodoo Films, remis luni Agerpres.

Din 21-22 noiembrie, "După dealuri" rulează în cinematografele din Franţa, Olanda, Belgia şi Luxemburg, patru dintre cele aproximativ 40 de ţări în care filmul are distribuitor.

Cronicile care însoţesc lansarea sunt entuziaste, publicaţii precum "Le Figaro" sau "La Croix" recomandând filmul drept unul dintre cele mai bune intrate în sălile de cinema la final de an.

Într-un articol cu titlul "Au-dela des collines, diable de film!", "Le Figaro" scrie: "Regizorul Cristian Mungiu îşi onorează arta. Cinema-ul pare să fi fost inventat pentru el. este un miracol".

Cronici la fel de entuziaste, precum şi interviuri cu Cristian Mungiu au apărut şi în publicaţii din Olanda, Belgia şi Luxemburg.

În ţară continuă proiecţiile speciale, în următoarea perioadă filmul urmând să ajungă la spectatorii din Suceava, pe 27 şi 28 noiembrie, în prezenţa lui Cristian Mungiu şi a actorilor Gina Ţandură şi Ion Sapdaru, Odobeşti (30 noiembrie), Focşani (1, 2 decembrie) şi Sinaia (1 decembrie). O proiecţie specială va avea loc joi, 29 noiembrie, şi la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi.

La toate proiecţiile speciale, cererea de bilete a depăşit cu mult capacitatea sălilor. Mii de oameni au asistat la proiecţii, de curând, la Alexandria, Călăraşi şi Timişoara, regizorul Cristian Mungiu discutând cu publicul la final.

"După dealuri", filmul propus de România la Oscar şi nominalizat pentru scenariu la Premiile Academiei Europene de Film, poate fi văzut în perioada 23-29 noiembrie şi la Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza şi Cinemateca Union din Bucureşti, Hollywood Multiplex Lotus din Oradea, Cinema Central din Bacău, Cinema Dacia din Baia Mare şi Cinema Dacia din Bistriţa.

Filmul, premiat la Cannes pentru scenariu şi interpretare, dublu trofeu care premiază prestaţiile actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, este scris şi regizat de Cristian Mungiu, fiind inspirat de romanele nonficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

Filmul "După dealuri'' al lui Cristian Mungiu este o peliculă ''fenomenală'', despre care s-a scris ''nedrept de puţin'' după Festivalul de la Cannes, unde filmul a câştigat două premii, respectiv pentru scenariu şi pentru cele mai bune actriţe.

Citeşte şi Le Figaro: "Cristian Mungiu, un geniu al Carpaţilor"

New York Times: "După dealuri" este un film excelent, chiar dacă nu ca "lovitura de trăsnet" "4, 3, 2"




×
Subiecte în articol: Cristian Mungiu
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close