Antena 3 CNN Actualitate Media Presa americană: ''După dealuri'' - un film ''fenomenal'' despre care s-a scris ''nedrept de puţin''

Presa americană: ''După dealuri'' - un film ''fenomenal'' despre care s-a scris ''nedrept de puţin''

Presa americană: ''După dealuri'' - un film ''fenomenal'' despre care s-a scris ''nedrept de puţin''
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    13 Oct 2012   •   17:25

Filmul "După dealuri'' al lui Cristian Mungiu este o peliculă ''fenomenală'', despre care s-a scris ''nedrept de puţin'' după Festivalul de la Cannes, unde filmul a câştigat două premii, respectiv pentru scenariu şi pentru cele mai bune actriţe, scrie publicaţia americană Indiewire.

"După dealuri'' nu-i va convinge pe cei care nu sunt deja fani ai noului val al cinematografiei române, însă cei ''prinşi în ghearele'' ambianţei sale ''aspre'' vor fi recompensaţi cu un film inteligent, complex şi profund satisfăcător, notează cunoscuta publicaţie.

Având în vedere elementele şi evoluţiile din peliculă, nu este o surpriză că unul din capii Bisericii Ortodoxe Române nu a fost încântat de filmul ''După dealuri'', scrie publicaţia, iar reacţia acestuia l-a dezamăgit pe cineast.

"Atât timp cât filmul nu reprezintă pe deplin punctul de vedere al bisericii, sper că nici poziţia sa nu prezintă punctul de vedere al întregii biserici. Sper că mai târziu vor înţelege că nu poţi fi mai echilibrat sau mai chibzuit decât felul în care am prezentat eu subiectul şi personajele", a declarat Mungiu pentru Indiewire, despre primele reacţii din România la filmul său.

Filmele care constituie Noul Val din cinematografia română nu sunt chiar opere distractive şi comode, însă natura lor aspră şi misterioasă a reuşit să "vrăjească" jurii de festivaluri şi cinefili din întreaga lume, mai scrie Indiewire, potrivit Agerpres. În ţara sa natală însă, reacţia este mult mai slabă, iar Mungiu recunoaşte că oamenii au mers să vadă ''4,3,2'' doar pentru că a câştigat Palme d'Or.

"Oamenii şi-au pierdut capacitatea de înţelegere a acestor filme, au fost expuşi timp de 20 de ani deja unui cinema care nu este decât divertisment", afirmă el.

Pelicula "După dealuri" va fi lansată în 2013 în cinematografele din SUA.

"După dealuri" este un film excelent, chiar dacă nu ca "lovitura de trăsnet" intitulată "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" ("4,3,2"), iar concepţia strălucitoare a regizorului Cristian Mungiu pare să fi devenit tot mai puternică.

Citeşte şi New York Times: "După dealuri" este un film excelent, chiar dacă nu ca "lovitura de trăsnet" "4, 3, 2"





×
Subiecte în articol: Cristian Mungiu
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close