Antena 3 CNN Campanii Romania la vot Cele mai noi REZULTATE OFICIALE ale alegerilor parlamentare. Vezi documentul publicat de BEC

Cele mai noi REZULTATE OFICIALE ale alegerilor parlamentare. Vezi documentul publicat de BEC

Cele mai noi REZULTATE OFICIALE ale alegerilor parlamentare. Vezi documentul publicat de BEC
Sursa foto: Foto: Agerpres
de O.P.    |    10 Dec 2012   •   18:00

USL a câştigat alegerile detasat în 25 de judeţe, acolo unde social-liberalii au terminat numărătoarea voturilor. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea spune că potrivit numărătorii paralele, USL a obţinut 73,6% din mandatele de parlamentar la nivel naţional.

HARTA ELECTORALĂ - Vedeţi rezultatele pe judeţe la Alegerile Parlamentare de duminică

DOCUMENTUL BEC - REZULTATE OFICIALE, ORA 14.00

SINTEZA EVENIMENTELOR DIN 10 DECEMBRIE


UPDATE 18.00
- După centralizarea rezultatelor din 18.681 de secţii de votare din 18.762, respectiv 99,56 la sută, cele mai multe voturi pentru Senat le-a obţinut USL, cu un procent de 60,07. ARD a obţinut 16,72 la sută din voturi, PP-DD are 14,63 la sută, iar UDMR a obţinut 5,25 la sută din voturi.

La Camera Deputaţilor, cele mai multe voturi le-a obţinut USL, cu un procent de 58,61. ARD a obţinut 16,72 la sută din voturi, PP-DD are 13,98 la sută, iar UDMR a obţinut 5,15 la sută din voturi.

Potrivit BEC, participare crescută la vot s-a înregistrat în:

1. jud. Teleorman  54,37%
2. jud. Gorj  52,95%
3. jud Giurgiu  49,72%

Participare redusă la vot s-a înregistrat în:

1. jud. Timiş  32,08%
2. jud. Maramureş  33,19%
3. jud. Arad   35,85%

UPDATE 14.00 - După centralizarea rezultatelor din 17.980 de secţii de votare din 18.762, respectiv 95,83 la sută, cele mai multe voturi pentru Senat le-a obţinut USL, cu un procent de 60,08. ARD a obţinut 16,79 la sută din voturi, PP-DD are 14,46 la sută, iar UDMR a obţinut 5,31 la sută din voturi.

La Camera Deputaţilor, cele mai multe voturi le-a obţinut USL, cu un procent de 58,61. ARD a obţinut 16,58 la sută din voturi, PP-DD are 13,82 la sută, iar UDMR a obţinut 5,21 la sută din voturi.

Potrivit BEC, participare crescută la vot s-a înregistrat în:

1. jud. Teleorman  54,37%
2. jud. Gorj  52,57%
3. jud Giurgiu  49,72%

Participare redusă la vot s-a înregistrat în:

1. jud. Timiş  32,09%
2. jud. Maramureş  33,19%
3. jud. Arad   35,03%

UPDATE: 13:25 Mircea Geoană obţine cel de-al treilea mandat de senator în colegiul Segarcea-Dăbuleni din Dolj, cu un scor de 70,75 la sută din voturi, fiind urmat de candidatul PP-DD, Adrian Stoica, cu 14, 85 la sută, în timp ce candidatul ARD la Dăbuleni are doar 13,69 la sută din voturi. Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor de duminică anunţate, luni, de Biroul Electoral Judeţean Dolj, Mircea Geoană a închis colegiul 5 de la Senat din Dăbuleni, reuşind să obţină 70,75 la sută din voturi.

UPDATE: 13:19  Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că cei 80 de parlamentari în plus nu vor avea loc în sala de plen, care are doar 501 locuri, apreciind că aceştia vor trebui să stea la balcoane, el referindu-se în special la parlamentarii PDL, care au intrat de pe locul doi sau trei. "Totalul de mandate de parlamentar este de 550, cu un plus de 80 de mandate. În sala de plen sunt 501 locuri şi 550 de mandate. Noi am introdus un proiect pentru modificarea legii, dar PDL a contestat la Curtea Constituţională. Eu cred că cei care ieşit pe locul doi sau trei ar trebui să stea în sala de plen la balcoane", a spus Dragnea.

UPDATE: 12:48  Prim-vicepreşedintele PDL Buzău Cezar Preda a pierdut alegerile în Colegiul 7 Buzău, obţinând 18,74 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său de la USL, Marcel Ciolacu, are 65,19 la sută, potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Judeţean. Cezar Preda poate obţine cel de-al treilea mandat de deputat în Buzău, în condiţiile în care este candidatul ARD cu cel mai mare scor din judeţ. Cezar Preda este preşedintele PDL Buzău şi prim-vicepreşedinte al formaţiunii la nivel central. În ultimul mandat de deputat, Cezar Preda a avut 27 de iniţiative legislative, dintre care 14 au fost respinse definitiv, una a fost retrasă, nouă sunt pe ordinea de zi, iar două sunt la Senat.

UPDATE: 12:25 Nume grele din ARD şi chiar liderul, sau întruchiparea salvării pentru poporul român, Dan Diaconescu n-au strălucit sau n-au impresionat oamenii la alegerile parlamentare de duminică. În ciuda promisiunilor, a crucilor ridicate, a vizitelor prin satele sărace şi a pozelor postate pe Facebook, aceşti candidaţi n-au reuşit să câştige colegiul pentru care se luptau împotriva contracandidaţilor de la USL.



Astfel, Elena Udrea, la Roman, ar putea merge în Parlament din cauză că a câştigat "la masa verde", la fel se poate întâmpla şi în cazul Robertei Anastase, însă Mihai Răzvan Ungureanu a fost depăşit chiar şi de Falcă, în Arad, ieşind pe poziţia a treia. Cât despre Blaga, ei bine, preşedintele PDL a rămas de tot înzăpezit, iar voturile s-au pierdut în viscol.

Cu toate că televiziunea de garsonieră îl proclama drept câştigător pe Dan Diaconescu în Tg. Jiu, cu peste 50% din procente, realitatea a fost ceva mai cruntă, şi imediat ce s-au publicat rezultatele oficiale, cei de la PP-DD au strigat "Trădare şi furt". Însă lucrurile se vor linişti probabil şi la televiziunea din garsonieră.



UPDATE: 12:00 Europarlamentarul George Becali a declarat că, în opinia sa, USL nu are nevoie de UDMR, menţionând că premierul Victor Ponta a greşit când a făcut anunţul privind alianţa cu Uniunea. "Ideea asta că UDMR este din PPE: n-are nicio putere UDMR în PPE", a spus Becali, răspunzând unei întrebări. Potrivit acestuia, USL nu are nevoie de UDMR, dat fiind rezultatul obţinut la alegeri. "Eu cred că a greşit", a spus Becali, întrebat despre anunţul preşedintelui PSD, Victor Ponta, privind alianţa cu UDMR.Becali a mai spus că el personal a adus 3-4% la rezultatul obţinut de USL.

UPDATE: 11:40 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că apreciază "gestul" premierului Victor Ponta şi că după ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va începe discuţii cu USL, considerând că interesele Uniunii trebuie să fie reprezentate în Parlament şi Guvern.  "Apreciez gestul premierului Victor Ponta, declaraţiile de ieri (duminică - n.r.) sunt cunoscute. Sigur că după ce vom afla rezultatele finale vom începe discuţii cu USL, considerând că este important ca interesele pe care le reprezintă UDMR să fie reprezentate la nivel parlamentar şi guvernamental", a declarat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă susţinută, luni, la Miercurea Ciuc.



Ce părere are Ion Iliescu despre alianţa USL-UDMR

UPDATE: 10:50
: USL a obţinut, în urma alegerilor parlamentare de duminică, pentru Senat, 60,03 % din voturi, ARD are 16,95 %, PP-DD a obţinut 14,18 %, iar UDMR are 5,40 % din voturi, arată rezultatele parţiale furnizate, luni, de Biroul Electoral Central, după numărarea voturilor din 81,49 % din secţii.

După centralizarea rezultatelor din 15.290 de secţii de votare din 18.762, respectiv 81,49 la sută, cele mai multe voturi pentru Senat le-a obţinut USL, cu un procent de 60,03. ARD a obţinut 16,95 la sută din voturi, PP-DD are 14,18 la sută, iar UDMR a obţinut 5,40 la sută din voturi. Restul partidelor au obţinut sub 5%, pragul electoral pentru intrarea în Parlament. Potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, până luni dimineaţă au fost centralizate în totalitate rezultatele alegerilor din 13 judeţe.

UPDATE: 10:17 Preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, s-a clasat pe locul al doilea în cursa pentru un mandat de deputat în Colegiul 1 din Arad, obţinând 30,2 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său de la USL Flavius Măduţa a obţinut 51,7 procente, conform rezultatelor parţiale furnizate de BEJ.Potrivit Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Arad, la ora 7.00 în judeţ erau numărate voturile pentru Camera Deputaţilor din 168 de secţii din cele 439, respectiv 38,2 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE: 10:16 Rezultatele furnizate, luni, de Biroul Electoral Judeţean Dolj după numărarea voturilor din peste 400 din cele 520 de secţii de votare arată că USL a obţinut peste 65,6 % la Camera Deputaţilor, ARD - 15,77 %, iar PPDD - 15,13 %, în timp ce la Senat USL are 65,3%, iar ARD a fost surclasat de PPDD. Până luni dimineaţă Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Dolj a centralizat voturile din peste 400 din cele 520 de secţii de votare din judeţ, iar rezultatele parţiale arată că în acest judeţ USL conduce cu peste 65 %.
 

UPDATE: 10:04 Vezi AICI DOCUMENTUL OFICIAL , oferit de BEC, privind rezultatele partiale de la ALEGERILE PARLAMENTARE





UPDATE: 10:00 
USL a câştigat, în Bistriţa-Năsăud, trei din patru mandate de deputat şi cele două de senator, iar candidatul său în Colegiul 3 Camera Deputaţilor, Alexandru Pugna, are cel mai mare număr de voturi, devansându-l pe Ioan Oltean (ARD), arată rezultatele finale furnizate de Biroul Electoral Judeţean. Rezultatele finale furnizate, luni dimineaţă, de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud arată că în Colegiul 1 Camera Deputaţilor a câştigat Adriana Doina Pană (USL), care a fost votată de 56,85% dintre alegători, pe locul al doilea clasându-se Alin Seserman (ARD), votat de 23,23% dintre cei care s-au prezentat la urne, iar pe locul al treilea se află Lucian Adrian Ungur (PP-DD), care a fost preferat de 9,81% dintre electori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE: 09:55 Candidaţii declaraţi aleşi deputaţi sau senatori în urma scutinului de duminică vor primi certificatul doveditor al alegerii din partea birourilor electorale de circumscripţie unde se află colegiul în care au candidat, aceştia urmând să fie validaţi în plenul Camerei din care vor face parte. De asemenea, potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, Biroul Electoral va atesta atribuirea mandatelor de deputat organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi va elibera certificatul doveditor deputaţilor aleşi, scrie Mediafax.

UPDATE: 09:16 La Roman, colegiu în care a candidat Elena Udrea, situaţia este incertă. Deşi a ieşit pe locul doi, Udrea ar putea reprezenta romaşcanii în Parlamentul României.

UPDATE: 09:15 Controversata candidatură a lui Gigi Becali a avut rezultate surprinzătoare. Europarlamentarul, candidat pentru un mandat de deputat în Sectorul 6 din Capitală, ar fi obţinut 65% din voturi, potrivit unor surse din partid, citate de Gândul.info.

UPDATE: 08:35 Votul românilor din străinătate la alegerile parlamentare s-a încheiat la ora 07:00 a României, odată cu închiderea ultimelor cinci secţii de votare de pe Coasta de Vest a Statelor Unite, respectiv Los Angeles, Portland, Seattle, San Francisco şi Las Vegas. Potrivit unui comunicat al MAE, având în vedere diferenţele de fus orar, votul s-a derulat în străinătate pe durata a 35 de ore şi "a decurs în condiţii normale". Procesul de votare în secţiile din străinătate a debutat sâmbătă seară, la ora 20.00 a României, în secţia de votare din Auckland, în Noua Zeelandă.


UPDATE: 08:16 USL a obţinut în judeţul Dâmboviţa toate mandatele de parlamentar, potrivit numărătorii paralele efectuată de USL, printre câştigători fiind ministrul Mediului, Rovana Plumb, dar şi deputatul Ion Stan, în cazul căruia DNA a cerut încuviinţarea arestării preventive, pentru trafic de influenţă. Potrivit preşedintelui PSD Dâmboviţa, Adrian Tuţuianu, USL Dâmboviţa a centralizat aproape toate rezultatele din colegiile din judeţ, la ora transmiterii ştirii mai fiind câteva secţii de la care nu s-au centralizat rezultatele, transmite corespondentul MEDIAFAX. Sursa citată a precizat însă că datele numărătorii paralele nu vor fi modificate semnificativ, fiind obţinute de la peste 95 la sută din secţiile de vot din judeţ.

UPDATE: 07:14 Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică noaptea, răspunzând unei întrebări, că în opinia sa preşedintele Traian Băsescu va chema marţi după-amiază sau miercuri după-amiază partidele la consultări, el arătând că partidele componente ale USL vor merge împreună.  "Personal, cred că marţi după-amiază sau miercuri după-amiază Traian Băsescu va chema partidele la consultări", a spus Dragnea. Întrebat cum se vor prezenta la consultări, dacă vor fi chemate partidele, şi nu alianţele, Dragnea a răspuns: "Noi mergem împreună, categoric. Se va merge în USL, categoric".

UPDATE 06:40: Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică noaptea, că nu este exclus ca USL să se apropie de 70% vot politic, el opinând că Uniunea va câştiga peste două treimi din mandatele din viitorul Parlament. "Nu este exclus ca USL să se apropie de 70%, vedem. În opinia mea, USL va avea un număr de mandate de două treimi din Parlament. Cred că nu vom avea sub 66%", a spus Dragnea.

Întrebat, în aceste condiţii, în care USL deţine o astfel de majoritate parlamentară, dacă mai este nevoie de negocierile cu UDMR, Dragnea a spus că discuţia începută cu formaţiunea maghiară va continua. "E o discuţie începută cu UDMR, ea va continua", a spus Dragnea.


UPDATE 05:35: Conform rezultatelor exit poll-ului realizat de CCSB pentru Antena 3, USL va avea pentru Camera Deputaţilor 57,2% din voturi, iar la Senat 59,1%. Asta în timp ce ARD nu depăşeşte 20 de procente. Procesul de vot a început mai tarziu în unele judeţe din cauza ninsorilor şi a viscolului. Nu au lipsit nici incidentele electorale iar câţiva jurnalişti au fost agresaţi de reprezentanţii unor partide politice.


SINTEZA EVENIMENTELOR DIN ZIUA ALEGERILOR PARLAMENTARE:

VEZI AICI DOCUMENTUL OFICIAL CU PREZENŢA LA VOT, PÂNĂ LA ORA 10:00


UPDATE 22.30 - Biroul Electoral Central a anunţat că prezenţa la vot, la nivel naţional, până la ora 21.00, a fost de 41,72%. Prezenţa la vot, la nivel naţional, în mediul urban, până la ora 21.00, a fost de 40,49%. În mediul rural, prezenţa la vot, la ora 21.00, a fost de 43,40%.

În Bucureşti, prezenţa la vot, până la ora 21:00, a fost de 39,36%.

Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în Sectorul 1, respectiv de 42 ,39%, iar cei mai puţini votanţi au fost în Sectorul 5 -  35,76%. În Sectorul 2 s-au prezentat la urne 41,16% dintre persoanele cu drept de vot, în Sectorul 3 - 37,27% dintre alegători, în Sectorul 4 - 39,56% şi în Sectorul 6 - 40,79%.

În 21 judeţe, prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivel naţional. Procente mai mari s-au înregistrat în:

1. jud. Teleorman  54,73%
2. jud. Gorj  54,14%
3. jud Mehedinţi  50,14%

Participare redusă la vot s-a înregistrat în:

1. jud. Timiş  32,50%
2. jud. Maramureş  33,70%
3. jud. Cluj   35,27%

UPDATE 20.55 - Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au anunţat, duminică seară, că până la ora 19:00, prin Sistemul Naţional de Raportare şi Monitorizare Evenimente, au fost înregistrate 506 sesizări legate de alegeri, dintre care 256 în mediul rural, iar 250, în urban.
   
Potrivit surselor citate, până la aceeaşi oră, au fost înregistrate 55 de contravenţii, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare totală de peste 20.000 de lei.
   
Totodată, au arătat reprezentanţii MAI, sunt investigate 50 de posibile infracţiuni, dintre care 24 pentru mită electorală.
   
În comparaţie cu alegerile locale din iunie, la care, până la ora 19:00, erau deja 982 de sesizări, numărul celor înregistrate duminică pentru alegerile parlamentare este de aproape două ori mai mic, au arătat reprezentanţii MAI.

UPDATE 20.40- Poliţiştii din Alba desfăşoară cercetări în urma unei sesizări primite de la reprezentanţii USL, care reclamă faptul că alegătorii din zona municipiului Sebeş au primit SMS-uri cu îndemnuri la vot. Reprezentanţii USL Alba au depus, duminică, o sesizare asemănătoare şi la BEJ, prin care reclamă faptul că oamenii din zona Sebeş au primit, în ziua alegerilor, îndemnuri la vot din partea PPDD.

UPDATE 19.52 -În localitatea Corbii Mari, din Dâmboviţa, o persoană a fost descoperită oferind bani alegătorilor în numele unui candidat ARD, scrie Agerpres.

UPDATE 19.30
- Biroul Electoral Central a anunţat că prezenţa la vot, la nivel naţional, până la ora 18.00, a fost de 36,54%. Prezenţa la vot, la nivel naţional, în mediul urban, până la ora 18.00, a fost de 34,78 %. În mediul rural, prezenţa la vot, la ora 18.00, a fost de 38,95%.

În Bucureşti, prezenţa la vot, până la ora 18:00, a fost de 33,37%.

Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în Sectorul 1, respectiv de 36 ,52%, iar cei mai puţini votanţi au fost în Sectorul 5 -  30,29%. În Sectorul 2 s-au prezentat la urne 34,61% dintre persoanele cu drept de vot, în Sectorul 3 - 31,67% dintre alegători, în Sectorul 4 - 33,26% şi în Sectorul 6 - 34,54%.

UPDATE 19.24 - Un număr de 370 de sesizări privind scrutinul electoral de duminică, respectiv 183 în mediul urban şi 187 în rural, au fost primite, până la ora 17.00, de reprezentanţii MAI, 41 dintre acestea fiind pentru contravenţii, cele mai multe în judeţele Dâmboviţa şi Gorj.

UPDATE 18.29 - Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a votat duminică în jurul orei 17.45, la secţia 641 Bucureşti, unde a împărţit iconiţe şi i-a binecuvântat pe alegători.

UPDATE 18.29
- Biroul Electoral Judeţean Braşov a fost sesizat cu privire un membru al unei secţii prins încercând să dea mai multe buletine de vot alegătorilor şi mai multe persoane au votat pe listele suplimentare, cu toate că nu aveau acest drept.

UPDATE 18.30
- Două ştampile de vot au dispărut duminică dintr-o secţie de votare din Timişoara, respectiv din Slatina. Întrucât ştampila nu a fost găsită, incidentul de la secţia de votare 47 din Colegiul 1 Timişoara a fost constatat într-un proces verbal. La secţia de votare nr. 8 din Slatina, lipsa ştampilei de vot a fost sesizată în jurul orei 15:00 şi tot de atunci poliţiştii fac cercetări pentru a afla ce s-a întâmplat.

UPDATE 18.22
- Două femei s-au luat la bătaie în faţa Secţiei de votare 80 din Voluntari. Acestea s-au păruit şi îmbrâncit în urma unei dispute privind opţiunile electorale, Poliţia fiind nevoită să anunţe ambulanţa după ce una dintre ele a suferit un puseu de tensiune.

UPDATE 17.11 - Au închis secţia de votare şi au mers să mănânce, la Vaslui. Procesul electoral a fost reluat la sesizarea USL

UPDATE 17.22
- Şi un bărbat în vârstă de 61 de ani din localitatea doljeană Întorsura s-a stins din viaţă, duminică, la scurt timp după ce a votat, el prăbuşindu-se în apropierea secţiei de votare. După ce a părăsit secţia, bărbatului i s-a făcut rău, prăbuşindu-se, iar la faţa locului a fost chemată o ambulanţă. Din păcate, bătrânul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, iar medicii au constatat decesul.

UPDATE 17.11
- O femeie în vârstă de 73 de ani a murit, duminică, la ieşirea din secţia de votare amenajată în incita unei şcoli din municipiul Galaţi. Incidentul a avut loc la secţia din incinta unei şcoli din cartierul gălăţean Ţiglina III, unde unei femei i s-a făcut rău după ce a votat, iar medicii de la ambulanţă ajunşi la faţa locului au constatat că aceasta era în stop cardio-respirator.

UPDATE 17.00 - Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor, a cerut, duminică, să fie făcut un control la Electrica, după ce 225 de localităţi şi 181 de secţii de votare au rămas fără curent electric din cauza ninsorilor şi vijeliilor.

UPDATE 15.30
- Biroul Electoral Central a anunţat că prezenţa la vot, la nivel naţional, până la ora 14.00, a fost de 20,56%. Prezenţa la vot, la nivel naţional, în mediul urban, până la ora 14.00, a fost de 20,71 %. În mediul rural, prezenţa la vot, la ora 14.00, a fost de 20,36%.

În Bucureşti, prezenta la vot, până la ora 14:00, a fost de 20,48%. Astfel, până la ora 14.00 s-au prezentat la urne 20,48% dintre cei 1.790.122 de alegători din Capitală.

Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în Sectorul 1, respectiv de 23,74%, iar cei mai puţini votanţi au fost în Sectorul 5 -  17,5%. În Sectorul 2 s-au prezentat la urne 21,08% dintre persoanele cu drept de vot, în Sectorul 3 - 19,54% dintre alegători, în Sectorul 4 - 20,24% şi în Sectorul 6 - 21,45%.





UPDATE 11:16
Premierul Victor Ponta a spus că a votat duminică dimineaţă, la Târgu Jiu, cu toate gândurile bune pentru România şi pentru un viitor la care nu mai credea în urmă cu un an de zile.

UPDATE: 11:15
Udrea a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat cu speranţa că drumul pe care a pornit România să fie ireversibil: "Am votat cu speranţa şi dorinţa ca drumul pe care a pornit România în ultimii ani către democraţia totală şi către Europa să fie ireversibil, a declarat Elena Udrea, candidatul ARD în colegiul 4 deputaţi Roman, la ieşirea de la urne", conform Agerpres.

UPDATE 11:10: Toate secţiile de votare sunt deschise duminică dimineaţa, la această oră, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat la Târgiu Jiu, acolo unde şi-a exprimat opţiunea electorală. "Am vorbit din nou de dimineaţă cu ministrul de Interne, toate secţiile din ţară sunt deschise acum, nu mai e nicio secţie de votare închisă", a anunţat prim-ministrul Victor Ponta.

UPDATE 11:07: Un bărbat în vârstă de aproximativ 80 de ani din Ploieşti, care duminica, în jurul orei 10.00, a mers să voteze a facut stop cardiac în incinta secţiei de votare, la ora transmiterii acestei ştiri medicii ajunşi la faţa locului încercând să îl resusciteze.



UPDATE: 10:46 Cinci secţii de votare din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş sunt închise din cauza ninsorii, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Minsiterului Administraţiei şi Internelor, Monica Dajboc.

UPDATE: 10:36
: Preşedintele PDL, Vasile Blaga, întâmpină dificultăţi în procesul de a vota în secţia de care aparţine, respectiv cea din Sânnicolau Mare (Timiş), întrucât drumul către aceasta este blocat de zăpadă, informează Mediafax. Drept urmare, şeful democrat-liberalilor a fost nevoit să se întoarcă din drum şi îşi va exprima opţiunea electorală la Deta, a spus liderul PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc.

UPDATE: 10:30 Dan Diaconescu a votat, duminică dimineaţă, la secţia de votare 46 din Târgu Jiu, unde s-a creat o busculadă, preşedintele Biroului electoral cerând evacuarea jurnaliştilor strânşi în jurul candidatului PPDD, informează Mediafax.

UPDATE: 10:10 Co-preşedintele USL, Crin Antonescu, a votat în Alexandria la Liceul Agricol şi a declarat la ieşirea din cabina de vot că "mizează pe dorinţa românilor de a-şi exprima dreptul la vot".



UPDATE: 09:43 Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a votat, duminică dimineaţă, însoţit de fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban şi cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Tăriceanu a precizat că doreşte "soluţii pentru ieşirea din criză" şi încheierea disputelor politice din ultimii ani.

UPDATE: 09:41: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a votat, duminică, încă de la primele  ore ale dimineţii, la secţia de votare din localitatea doljeană în care candidează pentru cel  de-al patrulea mandat de deputat.  Valeriu Zgonea a votat în colegiul 9 din judeţul Dolj, la secţia 438 din localitatea Podari,  unde candidează pentru al patrulea mandat de deputat PSD, venind însoţit de către fiul  său de 14 ani şi de primarul localităţii Podari.

UPDATE: 09:13: Aproximativ 40 de autovehicule aşteaptă la coadă, duminică dimineaţă, pe drumul de acces către punctul de trecere a frontierei Cenad, judeţul Timiş, care este înzăpezit, iar la Jimbolia două TIR-uri nu pot ajunge în vamă. Mihaela Leş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, a declarat că punctul de trecere a frontierei de la Cenad spre Szeged, Ungaria, este deschis, însă drumul care duce din comuna Cenad spre vamă este înzăpezit. Pe drumul înzăpezit aproximativ 40 de maşini aşteaptă să intre în punctul de trecere a frontierei.



UPDATE: 09:10: Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a mers să voteze, declarând la ieşirea din cabina de vot, că a ales "normalitatea, după opt ani de zile în care ţara a fost condusă greşit".

UPDATE 09:06: Mai mulţi preşedinţi de secţii nu au reuşit să ajungă pentru a deschide secţiile de votare, din cauza viscolului mai multe drumuri sunt închise, printre care şi Autostrada Timişoara-Arad. Vezi AICI LIVE zonele afectate de ninsori

UPDATE: 08:40: Primele informaţii despre prezenţa la vot vor fi date la ora 11:30, referitoare la activitatea de la urne până la ora 10:00, www.antena3.ro va tine la curent cu tot ce ce petrece în ţară şi peste hotare.

UPDATE: 08:18 Andrei şi Dana Năstase au votat, duminică dimineaţă, la Liceul "Jean Monnet" din Bucureşti. La ieşirea de la urne, fiul fostului premier a declarat că a făcut aceeaşi alegere pe care ar fi făcut-o tatăl său. Cei doi au venit împreună, în jurul orei 07.45, să voteze la Liceul "Jean Monnet".

UPDATE: 08:07 Şapte secţii de votare din Harghita sunt fără energie electrică din cauza viscolului.



UPDATE 07:23: În momentul de faţă, în Timiş au mai rămas nedeschise 39 de secţii de votare. Se pare că preşedinţii secţiilor nu au putut ajunge la posturile lor din cauza vremii nefavorabile.

UPDATE 07:00: Secţiile de votare s-au deschis oficial în întreaga ţară, excepţie făcând 200 de secţii din Timiş, care nu au putut fi deschise din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Acolo, codul galben de vreme rea şi-a făcut simţit prezenţa, iar oamenii din zonă nu au putut deschide secţiile de votare.




În cele 41 de circumscripţii electorale judeţene au fost organizate 17.217 secţii de votare. Din acestea, din care 5.067 în municipii, 1.739 în oraşe şi 10.411 în comune.

În Municipiul Bucureşti vor funcţiona 1.239 secţii de votare. 161 dintre acestea se află în Sectorul 1, 200 în Sectorul 2, iar 274 în Sectorul 3. Pentru bucureştenii cu domiciliul în sectorul 4 au fost la organizate 175 de secţii, pentru Sectorul 5 - 196, iar pentru  Sectorul 6 - 233.

În cursa electorală au fost depuse 2.455 de candidaturi pentru cele 452 de locuri de parlamentar.



Candidaţii care vor obţine peste 50 la sută plus UNU din voturile valabil exprimate îşi adjudeca direct mandatul de deputat sau senator.

În ziua votării, între orele 7.00 şi 21.00, sunt interzise comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul secţiei de votare.



Aproximativ 59.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri sunt mobilizaţi în toată ţara pentru ca alegerile parlamentare să se desfăşoare fără incidente.În Bucureşti, spre exemplu, 220 de candidaţi se lupta ca sa obţină votul celor aproape 1,8 milioane de locuitori pentru cele două camere ale legislativului.



×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close