Antena 3 Actualitate Cultură Constantin Brâncuşi a vrut să doneze statului român lucrări ale sale, dar a fost refuzat. „Nu poate fi considerat un creator în sculptură”

Constantin Brâncuşi a vrut să doneze statului român lucrări ale sale, dar a fost refuzat. „Nu poate fi considerat un creator în sculptură”

17 Mar 2017   •   13:59
Constantin Brâncuşi a vrut să doneze statului român lucrări ale sale, dar a fost refuzat. „Nu poate fi considerat un creator în sculptură”
Sursa foto: Foto: Antena 3

Constantin Brâncuşi a vrut să doneze statului român lucrările aflate în atelierul său de la Paris, pentru a lăsa ţării sale o mare moştenire, însă Academia Republicii Populare Române a refuzat oferta, într-o şedinţă condusă de scriitorul Mihail Sadoveanu.

Marele sculptor dorea să doneze ţării sale 230 de sculpturi, 41 de desene, 1.600 de fotografii şi o serie de piese de mobilier. Printre ademicienii care au refuzat oferta făcută de Brâncuși s-au numărat George Călinescu, Camil Petrescu, Geo Bogza, Victor Eftimiu sau sculptorul Ion Jalea.

„Brâncuşi nu poate fi considerat un creator în sculptură fiindcă nu se exprimă prin mijloacele esenţiale şi caracteristice acestei arte“ a fost una dintre concluziile academicienilor, potrivit adevarul.ro.

 

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close