Antena 3 CNN Actualitate Cultură Dinescu: Păunescu trăia în două lumi. Şi-a subminat destinul de scriitor

Dinescu: Păunescu trăia în două lumi. Şi-a subminat destinul de scriitor

Dinescu: Păunescu trăia în două lumi. Şi-a subminat destinul de scriitor
Sursa foto: Foto: Intact Images
05 Noi 2010   •   11:54

Adrian Păunescu a fost "un personaj complex", care a avut un destin dramatic, este de părere Mircea Dinescu. Scriitorul a declarat, vineri, pentru Mediafax, că poetul Păunescu trăia în două lumi şi că şi-a subminat destinul de scriitor.

"Eu am debutat în '68, când Adrian Păunescu era marea speranţă a generaţiei de după Nichita Stănescu. În mod curios, el şi-a început cariera scriitoricească certându-se cu Nicolae Ceauşescu, având curajul să polemizeze cu Nicolae Ceauşescu, fapt care l-a înfuriat foarte tare pe acesta şi a trebuit să intervină Zaharia Stancu. Din păcate, din cearta asta s-a iscat o mare iubire", a declarat Mircea Dinescu.

"Sigur că Adrian Păunescu este un personaj complex. Trăia în două lumi. În timp ce scria poezii cu Ceauşescu, scria şi elegii. Cred că el va rămâne în poezia românească pentru poeziile sale cu tentă bacoviană. Destinul său e absolut dramatic, pentru că poetul Adrian Păunescu şi-a subminat destinul de scriitor. Şi-a acoperit gingăşia cu care-l înzestrase natura cu materia care deborda din el", a mai spus Dinescu.

Mircea Dinescu şi Adrian Păunescu nu şi-au vorbit timp de 20 de ani. În urmă cu 2 ani, însă, cei doi scriitori au reluat legătura.

"Cu o zi sau două înainte să se fi internat, m-a sunat şi mi-a spus: Mircea, mi-e dor de ce ai fost odinioară. M-a impresionat, cred că îi era dor de el însuşi, când fusese o mare speranţă a literaturii române", a conchis Mircea Dinescu.

Adrian Păunescu a încetat din viaţă vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. Poetul, în vârstă de 67 de ani, avea probleme cardiace, renale şi hepatice.

×
Subiecte în articol: Mircea Dinescu destin scriitor poet
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close