Antena 3 CNN Actualitate Cultură Unirea Basarabiei cu România, celebrată la 106 ani de la înfăptuire prin evenimente organizate de ICR în țară și peste hotare

Unirea Basarabiei cu România, celebrată la 106 ani de la înfăptuire prin evenimente organizate de ICR în țară și peste hotare

Mai multe evenimente culturale dedicate împlinirii a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România vor fi organizate de Institutul Cultural Român şi de reprezentanțele sale din străinătate.

Unirea Basarabiei cu România, celebrată la 106 ani de la înfăptuire prin evenimente organizate de ICR în țară și peste hotare
Sursa foto: hepta / Petrișor Iordan
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mar 2024   •   15:50

Prin Legea 36/2017, Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an, pe 27 martie.

Cu această ocazie, Muzeul Național de Artă al României şi Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează vernisajul expoziției "Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecția MNAM".

Evenimentul este planificat în 27 martie 2024, ora 15.00, la parterul Galeriei Naţionale din Calea Victoriei 49-53.

Expoziția poate fi vizitată până pe 30 iunie 2024. Curatorul ei este Tudor Stavilă, istoric şi critic de artă din Republica Moldova.

Cele o sută de lucrări expuse oferă o privire de ansamblu asupra școlii de pictură din Republicii Moldova, în perioada 1896 - 2021, când au avut loc schimbări numeroase atât în plan politic, cât şi la nivel cultural. 

Trilogia dramatică a lui Marin Sorescu, jucată la TNB, de Ziua Unirii Basarabiei cu România

De asemenea, Institutul Cultural Român este partener al proiectului "MARIN SORESCU. SETEA MUNTELUI DE SARE", care face parte din Campania Națională Artiștii pentru artiști, organizată de UNITER.

Spectacolul-eveniment regizat de Mariana Cămărăşan aduce mai multe trupe de teatru pe scena TNB, la Sala Atelier, pe 27 martie, ora 17.00.

Potrivit organizatorilor, sunt reunite în premieră, în același spațiu, piesele trilogiei soresciene, în concepția și realizarea a trei teatre din România şi Republica Moldova:

  • "Iona", cu Lari Giorgescu, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, producție a Teatrului Dramaturgilor Români din București;
  • "Matca", cu Antonia Barancea în rolul principal, alături de Galina Lazarenco, Anatol Burlacu, Ion Munteanu, Alexandru Dicusar şi Nicoleta Zghibarţă, un spectacol de Mariana Cămărăşan, producție a Teatrului Fără Nume din Chişinău, Republica Moldova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chişinău;
  • "Paracliserul" cu Claudiu Bleonţ, adaptare după producția Teatrului Național "Lucian Blaga" Cluj-Napoca.

ICR Chișinău, în colaborare cu Sala cu Orgă din Chișinău, organizează, în data de 28 martie, Concertul de muzică clasică al Orchestrei Naționale de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta dirijorului invitat Traian Ichim, împreună cu pianistul Andrei Licareţ. În program sunt incluse creații ale compozitorilor români şi lucrări din muzica clasică universală.

În perioada 21 martie - 7 aprilie, în Sala Mare a Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, Art Safari / Fundația „Art Society” în parteneriat cu Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chișinău organizează expoziția "Chipuri de țărani în pictura românească" a artistului plastic român Traian Bilţiu-Dăncuş, unul dintre cei mai fideli pictori etnografi din România.

Cele 78 de lucrări provin din colecția Muzeului Maramureșean și din colecții private şi sunt o mărturie a multitudinii de tradiții și obiceiuri și a bogăției etnografice deosebite, prezentate anterior de către Art Safari la București, în cadrul expoziției "Culorile Maramureșului"; curatori: Mirela Barz și prof.univ.dr. Ioan Opriș.

ICR organizează "Ora românilor din comunitățile istorice" la Facultatea de Litere a Universității București

Institutul Cultural Român organizează și găzduiește, la sediul său din Aleea Alexandru 38, expoziția "Lumina din umbre", semnată de artistele Galina Vieru şi Natalia Yampolskaia, ambele din Republica Moldova.

Expoziția își propune să construiască noi poduri culturale peste Prut, povestind prin artă despre universul interior al femeilor dintr-o țară aflată între un război ce se extinde şi Europa spre care aspiră. Ea va putea fi vizitată în perioada 2 - 30 aprilie 2024. Prin lucrările lor, cele două artiste doresc să arate publicului larg că dincolo de frumusețea exterioară a femeii se ascunde o imensitate de trăiri, ce modelează fiecare anotimp interior.

ICR, prin Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Istorice, va organiza proiectul "Ora românilor din comunitățile istorice românești", ce își propune susținerea unor prelegeri dedicate românilor din comunitățile istorice, în cadrul unor cursuri desfășurate la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București.

Scopul proiectului este familiarizarea studenților și masteranzilor din domeniul studiilor culturale și sociologice cu problemele comunităților istorice românești, pentru a încuraja studierea și cercetarea acestui subiect de către viitorii sociologi, antropologi, etnologi, funcționari europeni, manageri culturali etc.

Proiectul se va derula pe 2 aprilie 2024, orele 18.00-20.00, la Facultatea de Litere, în cadrul cursului "Programe și proiecte culturale" (Master Anul I), ținut de asist. univ. dr. Oana Preda, Sala 408 (în parteneriat cu Centrul de Studii Europene) și va fi moderat de lect.univ.dr. Filip-Lucian Iorga, expert în cadrul Institutului Cultural Român.

Cu acest prilej, Vlad-Costin Condrea, expert ICR, va susține prelegerea "Politici culturale românești în Republica Moldova", dedicată contribuției ICR la prezența culturală românească în Republica Moldova.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close