Antena 3 CNN Actualitate Educație Câţi bani câștigă profesorii români care amenință cu greva generală. Au salariu aproape cât şoferul de la Ministerul Educaţiei

Câţi bani câștigă profesorii români care amenință cu greva generală. Au salariu aproape cât şoferul de la Ministerul Educaţiei

Profesorii români ameninţă cu greva generală cu câteva săptămâni înainte de încheierea anului şcolar, din cauza salariilor pe care le câştigă şi care sunt în general puţin mai mici decât salariul mediu pe economie.

de Georgiana Adam    |    19 Mai 2023   •   11:56

În prezent, salariile medii din învăţământ sunt cu puţin peste 4.000 de lei net, cu circa 6% mai mici decât salariul mediu net pe economie, care este de 4254 de lei. 

Dacă ne uităm la fluturașul de salariu, un profesor debutant primește în mână 2700 de lei, cu tot cu sporul neuropsihic și indemnizația de hrană lunară.

Ajunge la 4.000 de lei, dacă dascălul are 25 de ani vechime și gradație de merit. 

La Ministerul Educaţiei, secretarul general primeşte 2.000 de lei numai sporul de condiții vătămătoare şi încasează lunar peste 10.000 de lei. 

Citeşte şiGreva generală a profesorilor în şcoli poate dura cinci săptămâni

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Şi şoferul instituţiei are 3.217 lei pe lună, deci mai mult decât un cadru didactic, iar îngrijitorul câștigă 2.455 lei. 

În Europa, salariile anuale brute din învățământul secundar inferior au variat de la aproximativ 4.233 de euro în Albania la 69.076 de euro în Luxemburg în 2020/2021. 

Dacă autorităţile nu vor fi de acord cu majorările salariale de la noi din ţară, greva va fi prelungită pe termen nelimitat. 

Materia pierdută ar trebui recuperată ulterior, până la vacanţa de vară. Cel mai mare pericol ar fi ca dascălii să blocheze desfaşurarea examenelor naţionale. 

După modelul din Educaţie, și sindicatele din Sănătate anunţă grevă generală. La fel şi lucrătorii feroviari şi angajaţii de la Finanţe.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close