Antena 3 CNN Actualitate Educație Ministrul Vîlceanu anunţă că se închid şi şcolile private. "A fost o greşeală, o scăpare. Guvernul va anunţa luni"

Ministrul Vîlceanu anunţă că se închid şi şcolile private. "A fost o greşeală, o scăpare. Guvernul va anunţa luni"

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a anunţat, duminică seara, că Guvernul se va reuni luni într-o ședință, pentru a remedia neînțelegerea referitoare la vacanța instituțiilor școlare private, după ce un articol care prevedea suspendarea cursurilor şi era în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nu a mai fost preluat și în Hotărârea de Guvern. 

Ministrul Vîlceanu anunţă că se închid şi şcolile private. "A fost o greşeală, o scăpare. Guvernul va anunţa luni"
Sursa foto: Hepta | Mediafax_Foto-Alexandru_Dobre
de Milena Niță    |    24 Oct 2021   •   23:10

Dan Vîlceanu a spus că a fost vorba despre o "scăpare", o "greșeală" care va fi remediată, dar articolul din decizia CNSU e "foarte clar", astfel că de marți, și școlile private vor putea intra în vacanță, potrivit digi24.ro.

"Am fost anunţaţi că mâine (luni - n.r.) la ora 11:00 are loc o întâlnire în format hibrid și va fi remediată această greşeală care s-a făcut, astfel încât și şcolile private să se bucure de același tratament cu celelalte şcoli. 

Imediat cum se termină ședința, care va fi o ședință scurtă, doar pentru remedierea acestei greșeli, se va trimite la Monitorul Oficial", a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern cu restricţiile de luni. 

Vîlceanu: A fost o "scăpare", o "greșeală"

În acest mod s-a creat confuzie, neştiindu-se dacă acestea pot sau nu funcţiona. 

"Conform art. 8.1 din decizia CNSU, se suspendă prezența fizică din școlile și grădinițele private. Se suspendă prezența fizică înseamnă că școlile private pot organiza sau vacanță sau cursuri online. 

Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educației a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”, a declarat duminică Sorin Cîmpeanu.

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni. Măsura se aplică școlilor și grădinițelor, atât de stat, cât și private, ca și after schoolurilor, potrivit hotărârii de vineri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. 

Prefectura Bucureşti: "Şcolile private vor fi deschise luni dimineața"

Prefectura Capitalei a confirmat, duminică seara, prin vocea purtătoarei de cuvânt, că școlile private vor fi deschise luni dimineața, în ciuda restricţiilor din pandemia COVID.

Mariana Ţiprişcă, purtător de cuvânt la Prefectura Capitalei,  a explicat că şcolile private nu au intrat sub incidența ordinului de ministru prin care a fost instituită vacanța.

"Școlile private nu au intrat sub incidența ordinului de ministru prin care a fost instituită vacanța", a anunțat, duminică, reprezentantul Prefecturii București, Mariana Ţiprişcă.

Elevii sunt în vacanță și nu revin la cursuri, iar școlile se redeschid doar pentru cadrele dicactice care au activități în interior, au explicat reprezentanții autorităților

Şcolile private rămân deschise. Anunţul făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu

Şcolile şi grădiniţele private pot primi copii şi elevi fizic la cursuri. Instituţiile de învăţământ private nu sunt incluse în acel text al hotărârii de Guvern, care bagă în vacanţă forţată tot sistemul de învăţământ de stat.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Antena 3, că textul va fi modificat, iar şcolile şi grădiniţele private vor putea face cursuri de luni, însă numai online.

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor față în față din școlile private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern în care sunt prevăzute restricţiile ce intră în vigoare de luni.

Certificatul verde COVID - unde poţi/nu poţi să mergi fără el, începând de luni

Intră în vigoare restricţii dure pentru români, începând de luni. Astfel, certificatul verde va fi obligatoriu cam peste tot, inclusiv pentru plata unei taxe la Fisc. Singurele locuri în care românii vor mai putea merge fără certificat verde sunt farmaciile, magazinele alimentare şi bisericile, potrivit noile restricţii decise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Astfel, alături de farmacii şi magazine alimentare, la capitolul excepţii, intră şi biserica. 

Conform noilor restricţii aprobate vineri, persoanele nevaccinate pot merge la activități religioase, fie în interiorul lăcaşului de cult, fie în afară. Singura condiţie este purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei suprafeţe de doi metri pătraţi pentru fiecare persoană.

×
Subiecte în articol: Dan Vîlceanu școli private vacanţă
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close