Antena 3 CNN Actualitate Educație Mii de profesori protestează în fața Guvernului. Dan Cărbunaru: ”Urmează să fie acordate prime”

Mii de profesori protestează în fața Guvernului. Dan Cărbunaru: ”Urmează să fie acordate prime”

Mii de profesori s-au strâns în fața Guvernului pentru a protesta. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a lansat aceeași ofertă pentru cadrele didactice: prime în valoare de 2.500 de lei.

Mii de profesori protestează în fața Guvernului. Dan Cărbunaru: ”Urmează să fie acordate prime”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Andreea Ştefan    |    25 Mai 2023   •   12:11

E a patra zi de grevă generală, iar astăzi profesorii au ieșit în stradă. Aproape 15.000 de angajaţi din Învăţământ vor participa azi la un miting de amploare în Piaţa Victoriei.

Patru miniştri s-au întâlnit cu reprezentanţii dascălilor pentru a găsi o soluţie la criza fără precedent din Educaţie.

Premierul Nicolae Ciucă nu a participat la întâlnire, însă a venit cu o oferă pentru sindicalişti: profesorii nu vor primi salarii mai mari, dar le-au fost promise carduri de 2.500 de lei, banii urmând a fi distribuiţi în două tranşe, în lunile iunie şi octombrie.

Citește și: Profesorii continuă greva, şcolile rămân închise şi astăzi. Sindicaliştii se gândesc dacă acceptă oferta cardurilor de 2.500 de lei

Sindicaliștii din Educație au anunțat miercuri seara, la finalul negocierilor cu Guvernul, că oferta făcută de Executiv va ajunge în cursul nopții la toți sindicaliștii din țară, care vor spune dacă o acceptă sau nu.

Astăzi, în timp ce mii de profesori s-au strâns deja în Piața Victoriei pentru a protesta, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat declarații, făcând aceeași ofertă cadrelor didactice: prime în valoare de 2.500 de lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

”Guvernul României dorește să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul dorește să le ia în acest sens este faptul că, așa cum s-a anunțat public, până la data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care Educația se regăsește prioritară și care va sta la baza discuțiilor cu toți cei interesați, inclusiv cu liderii sindicatelor din educație, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară în toamnă, această lege a salarizării, care să regăsească inclusiv creșterile salariale așteptate și solicitate în Educație, să poată să devină realitate.

Între timp, până la momentul 15 iulie, când această nouă lege a salarizării va regăsi noua grilă a Educației, repusă acolo unde și liderii sindicali solicită, acolo unde și profesorii așteaptă și acolo unde și societatea așteaptă, adică în partea superioară, ca prioritate.

Pe acest card vor fi încărcate, repet, următoarele sume: 1.000 lei pentru personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie, urmând ca în luna octombrie a acestui an, pe același card să fie încărcată suma de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei sunt bani pentru susținerea activității didactice, activităților curente de lucru ale personalului din sistemul de învățământ.

În ceea ce privește personalul nedidactic, de asemenea, în lunile iunie și octombrie vor fi încărcate pe același tip de carduri sumele de 500 lei și alți 500 lei în luna octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

×
Subiecte în articol: grevă profesori Dan Cărbunaru
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close