Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe Cuvânt, cu Ana Iorga. Cum ne adresam unui fost ministru sau director care nu mai este in funcție

Pe Cuvânt, cu Ana Iorga. Cum ne adresam unui fost ministru sau director care nu mai este in funcție

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe Cuvânt” cât de potrivit este să ne adresăm cuiva folosind numele funcției pe care nu o mai deține.

Pe Cuvânt, cu Ana Iorga. Cum ne adresam unui fost ministru sau director care nu mai este in funcție
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
14 Feb 2020   •   11:14

Este corect să i se spună cuiva ministru dacă nu mai este în funcție? Pe scurt răspunsul este da, în adresarea directă. În schimb când vorbești despre acea persoană este corect să spui „fostul ministru”. 

În adresarea directă cu un fost președinte al României de exemplu, jurnalistul spune în general „domnule președinte”. Raportarea la funcția deținută în trecut este o alegere și mai evidentă mai ales atunci când respectivii nu și-au mai asumat ulterior funcții importante. 

Dacă între timp un fost ministru este acum președintele Senatului de exemplu e normal să i te adresezi cu titlul actual. Când un fost președinte al României a devenit eurodeputat, ca în cazul lui Băsescu de exemplu, adresarea jurnaliștilor a fost în continuare tot „domnule președinte”. 

Dacă vorbești însă despre acea persoană și nu i te adresezi direct trebuie să spui riguros „fostul președinte”, „fostul ministru”.

Cum ne adresam unui fost ministru sau director care nu mai este in funcție

×
Subiecte în articol: fost ministru Pe cuvant
Parteneri
Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie şi gaze
x close