Antena 3 Actualitate Educație Sorin Cîmpeanu, soluţie pentru profesori dacă se înterzice cumulul pensiei cu salariul: "Plata cu ora"

Sorin Cîmpeanu, soluţie pentru profesori dacă se înterzice cumulul pensiei cu salariul: "Plata cu ora"

de Georgiana Adam    |    26 Feb 2021   •   16:44
Sorin Cîmpeanu, soluţie pentru profesori dacă se înterzice cumulul pensiei cu salariul: "Plata cu ora"
Sursa foto: Hepta

Ministru Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, speră că profesorii din învățământul universitar și preuniversitar vor fi plătiți cu ora, dacă nu va mai fi permis cumulul pensiei cu salariul: "Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari".

Întrebat ce se va întâmpla cu miile de profesori care lucrează după vârsta la care ar trebui să se pensioneze, dacă nu va mai fi permis cumulul pensiei cu salariul, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că este convins că va fi posibilă plata cu ora.

"Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învățământ, o resursă umană și așa deficitară din perspectiva calificării și a competenței, ar deveni încă și mai mare problemă din această perspectivă.

Practic, am duce școala românească mult mai mult către personal necalificat în învățământ și sunt convins că nimeni nu își dorește acest lucru.

Subliniez, e vorba de plată cu ora și în universitar, și în preuniversitar”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu îm cadrul unei coferinţe de presă.

Lovitură pentru pensionari. Ministrul Muncii le interzice pensionarilor să mai cumuleze pensia cu salariul. Ori una, ori alta!

Ministrul Muncii şi al Protecţiei Sociale, Raluca Turcan a spus marţi seara că are un proiect pregătit prin care se va interzice cumulul pensie-salariu, la stat. Asta înseamnă că angajaţii care în acest moment lucrează la stat, dar au şi pensie, trebuie să aleagă ori pensia, ori să demisioneze. Asta îi va afecta în special pe medici şi pe profesori, mulţi dintre ei fiind pensionari angajaţi în continuare.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan a vorbit, marţi seara, despre un proiect aflat în lucru, care va deveni act normativ în perioada următoare, prin care pensionarii care au şi locuri de muncă la stat vor fi nevoiţi să renunţe la una din aceste surse de venit. Practic, pensionarilor li se va interzice să mai lucreze la instituţii ale statului. 

Măsura vine ca un şoc pentru mii de medici, asistente sau profesori, care continuau să muncească şi după ieşirea la pensie. Acum, aceştia vor fi nevoiţi să aleagă - ori continuă să muncească şi să primească doar salariul, ori se retrag şi se bucură liniştiţi de pensie.

"În unele domenii, oamenii au preferat să se pensioneze, chiar anticipat şi optau a doua zi pentru cumul pensie-salariu. Acum, optează între pensie şi salariu, la stat. În măsura în care optează pentru salariu, se pot pensiona mai târziu. Dacă sunt pensionari şi trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunţă la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariul la stat.

Proiectul este pregătit, urmează să-l punem în transparenţă şi dezbatere, în zilele următoare", a spus Raluca Turcan. 

Această nouă regulă nu se va aplica şi în cazul privaţilor. Mai exact, un pensionar poate să se angajeze în sistemul privat, putând să beneficieze în continuare atât de salariu, cât şi de pensie. 

"Avem foarte mulţi oameni, care în momentul de faţă se pensioneaza anticipat şi se reangajează la stat, cumuland pensia şi salariul. Am pregatit un proiect de lege să îi lăsam să opteze între pensie sau salariu la stat. Dacă aleg salariul, le permitem sa se pensioneze la vârsta pe care si-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salarizaţi", a explicat Raluca Turcan într-o emisiune TV.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close