Antena 3 CNN Actualitate Fermierii români propun un Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar și demisia în alb a lui Petre Daea

Fermierii români propun un Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar și demisia în alb a lui Petre Daea

Asociația Forța Fermierilor (AFF) propune asumarea unui Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar de către toate partidele și toți reprezentanții mediului asociativ.

Fermierii români propun un Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar și demisia în alb a lui Petre Daea
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    10 Apr 2023   •   10:27

Membrii Asociației Forța Fermierilor apreciază că, în acest moment, sunt întrunite condițiile pentru ca toți liderii partidelor politice din România, împreună cu reprezentanți mediului asociativ agroalimentar să se așeze la masa negocierilor pentru construcția unui Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar. 

AFF propune ca acest Pact să vizeze asumarea unui număr de măsuri clare (legislative, executive și administrative), la nivel național și european, cu termene de implementare, și care să fie asumate politic, consensual, indiferent de numele ministrului sau miniștrilor pe care îi vom avea până la alegerile parlamentare din 2024 sau de la ce partid ar proveni aceștia. 

Totodată, AFF mai propune ca semnarea acestui pact să însemne, automat, demisia în alb a ministrului Agriculturii, și această demisie să devină efectivă în cazul în care chiar și una din aceste măsuri nu este implementată la termen sau conform acordului. 

Citește și: Petre Daea, despre scandalul cerealelor: "Am devenit în ultima perioadă inamicul numărul unu"

"Am văzut în cazul Poloniei că atunci când există o asumare politică 100% pentru rezolvarea problemelor fermierilor, se găsesc soluții, bilaterale sau la nivel european, fără ca sprijinul total pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia, să fie afectat în vreun fel.

De aceea, membrii AFF cred că a venit moment pentru un asemenea Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar. Asociația Forța Fermierilor va propune câte un set de măsuri pentru următoarele 16-18 luni astfel, pentru sectorul vegetal - cultură mare, horticultură, zootehnie cât și pentru zona de procesare și industrie alimentară.

Vom trimite, în regim de urgență, scrisori oficiale către toți președinții de partide și către toți președinții de asociații ale fermierilor, inclusiv către Alianța pentru Agricultură și Cooperare prin care îi invităm să demarăm, împreună, acest proces de negociere al unui Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar", a spus Vlad Macovei, președintele AFF.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close