Antena 3 CNN Actualitate Guvernul român cere Comisiei Europene să nu interzică ţigările slim şi mentolate

Guvernul român cere Comisiei Europene să nu interzică ţigările slim şi mentolate

Guvernul român cere Comisiei Europene să nu interzică ţigările slim şi mentolate
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Iun 2013   •   09:59
Pentru că ţigările aduc miliarde la buget anual, Guvernul cere Comisiei Europene să nu interzică ţigările subţiri şi mentolate. Executivul este însă de acord ca ţigările să nu mai fie comercializate online sau prin distribuitoare automate. 
 
Subiectul se va discuta, pentru prima dată, de miniştrii Sănătăţii din ţările UE, joi şi vineri la Luxemburg, iar decizia se va lua spre sfârşitul anului. Este prima dată când Guvernul trimite la Bruxelles un punct de vedere contrar celui al Comisiei Europene.
 
Interzicerea ţigărilor slim şi mentolate ar face o gaură la buget de peste un miliard şi jumătate de lei în fiecare an. Calculele arată că încasările din accizele la ţigări au crescut constant în ultimii cinci ani, de la 3,1 miliarde de lei în 2007 până la 7,72 miliarde de lei anul trecut. Acesta a şi fost argumentul care i-a convins pe guvernanţi să se opună cruciadei Uniunii Europene împotriva ţigărilor slim şi mentolate.
 
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a susţinut, în Guvern, acceptarea Directivei împotriva ţigărilor cu arome. Argumentul său a fost acela că, astfel, s-ar descuraja consumul de tutun în rândul tinerilor. 
 
Statisticile arată că un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close