Antena 3 CNN Actualitate Industria bio - sănătate curată sau mit?

Industria bio - sănătate curată sau mit?

Industria bio - sănătate curată sau mit?
Sursa foto: Foto: INTACT Images
01 Apr 2012   •   13:52

Industria bio e găina cu ouă de aur a marketingului. Consumatorii au fost iniţial atraşi de presupunerea că produsele organice înseamnă sănătate, spre deosebire de cele care conţin aditivi alimentari, cărora li s-au asociat atributele pericolului, de moarte chiar.

Cât e mit şi cât realitate? De la mâncare bio, s-a ajuns acum la cosmetice bio, şi chiar la haine bio. De la mâncare fără carne s-a ajuns la mâncare crudă. Cel mai dur semnal de alarmă a venit din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a pus un verdict dur celor care duc hrănirea ecologică la extrem: boală psihică. OMS a luat această decizie după ce în Spania doi copii au intrat în comă după ce părinţii i-au hrănit doar hrană crudă, adică negătită.

Avântul industriei bio se bazează pe prezumţia că tot ce vine de la natură e neapărat bun şi sănătos. Produsele chimice folosite în industria alimentară sunt considerate dăunătoare, deşi balega folosită ca îngrăşământ poate transmite bacterii provoacă boli mortale, uneori- salmonela e cea mai întânită în România.

Interesul tot mai mare al cumparatorilor pentru produsele ecologice a atras atenţia protecţiei consumatorului. Controalele efectuate în 356 de magazine de pe piaţa bio au găsit deficienţe la peste 60 la suta dintre produsele ecologice.

Preoedintele ANPC a precizat ca 52 de kilograme de produse alimentare ecologice, improprii consumului uman, au fost oprite definitiv de la comercializare, şi o tona jumătate de mâncare bio a fost scoasa temporar de pe raft. Amenzile au totalizat peste 300.000 de lei.


×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close