Antena 3 CNN Actualitate Inedit Viața de jurnalist în Coreea de Nord: Oamenii plâng când își dau seama că sunt filmați

Viața de jurnalist în Coreea de Nord: Oamenii plâng când își dau seama că sunt filmați

Viața de jurnalist în Coreea de Nord: Oamenii plâng când își dau seama că sunt filmați
Sursa foto: Foto: VideoNews
16 Mai 2016   •   15:47

În contextul unei ediții speciale “Dincolo de știri”, Cristina Țopescu a abordat o temă recurentă în societatea românească – comunismul. Dar nu doar cel pe care l-a cunoscut România, ci și o parte din cel care supraviețuiește în ziua de azi.

Astfel, Cristina Țopescu l-a invitat pe Adelin Petrișor, corespondent special, să explice care a fost experiența lui în Coreea de Nord.

Adelin Petrișor a explicat că nu există liberate acolo, mai ales când ești jurnalist.

”Ca jurnalist ești mereu însoțit de un ghid care vorbește limba țării tale. Ești spionat tot timpul. Stai într-un hotel pentru străini, din care nu poți ieși nici dacă vrei să te plimbi. Programul nu ți-l faci singur, ți-l fac ei”, a povestit Adelin Petrișor.

“Ghidul era un tip senzațional, simpatic, dar avea o misiune. El lucra la MAE nord-coreean. Era un tip senzațional, dar era o rotiță dintr-o un mecanism. Avea o misiune. Și tot ce făceam noi, raporta mai departe.”

“Se mai bucura că îi mai dădeam un pachet de țigări, sau plăteam o masă, dar nu treci niciodată peste ce ți se spune să faci. Propaganda funcționează de când te naști până mori. Îmi aduc aminte că la un moment dat filmam la o stație de metrou, cu care ei vor să se laude, dar când am intrat la metrou, am descoperit garnituri vechi, cu bănci de lemn. Îmi aduc aminte de doi copii, care stăteau pe o bancă în metrou și care, când ne-au văzut cu cameră de filmat profesionistă au țâșnit pur și simplu la un avizier și se prefăceau că citesc ziarul și că sunt foate interesați. Când au aflat că se filmează. Am văzut oameni care au bușit în plâns când și-au dat seama că sunt filmați.”

 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close