Antena 3 Actualitate Discuții aprinse pe tema noului buget. Klaus Iohannis cere reducerea cheltuielilor - majorarea pensiilor, abia în iunie

Discuții aprinse pe tema noului buget. Klaus Iohannis cere reducerea cheltuielilor - majorarea pensiilor, abia în iunie

de Gabriel Dano    |    27 Ian 2021   •   17:45
Discuții aprinse pe tema noului buget. Klaus Iohannis cere reducerea cheltuielilor - majorarea pensiilor, abia în iunie

Discuții aprinse pe tema noului buget. Președintele Klaus Iohannis a dat directive clare ce trebuie să cuprindă acest buget, unde trebuie să fie oprite cheltuielile și este o referire specială făcută pentru majorarea pensiilor.

Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu liderii partidelor politice de la guvernare. O informație importantă este că s-a vorbit despre majorarea pensiilor și decizia va fi luată abia în luna iunie.

"În momentul de față nu sunt bani și spercă că până la jumătatea anului, când ar veni rectificarea bugetară, ar putea să apară mai mulți bani la buget, dacă ANAF și instituțiile statului își fac datoria și reușesc să colecteze mai bine fonduri pentru bugetul de stat.

Însă, președintele a spus foarte clar că nu poate fi depășit deficitul de 7%, asta înseamnă că toate ministerele trebuie să-și reducă cheltuielile, pentru că până acum, în discuțiile din coaliție, fiecare minister venise cu o proiecție de buget care depășea cu mult sumele pe care putea să le aloce Guvernul", a spus reporterul Vasile Marcu.

Premierul Florin Cîțu, anunţ despre creşterea pensiilor în acest an

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, că pensiile vor creşte în acest an, vor fi mai mari ca anul trecut, însă nu a precizat clar cu cât va crește punctul de pensie.

Potrivit premierului, cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape opt miliarde de lei.

"Până să începem orice anul acesta deja cresc cheltuielile cu opt miliarde de lei de la majorarea punctului de pensie din septembrie și alocațiile cu încă 2,3 milioane de lei.

Cîţu: Suplimentăm bugetul din anul acesta cu aproape 11 miliarde de lei

Deci suplimentăm bugetul din anul acesta fără să facem nimic cu aproape 11 miliarde de lei, adică 1,1% din PIB", a dat asigurări Florin Cîțu.

"Pensiile de anul acesta vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut, este cert, iar bugetul se construiește pe legislația în vigoare", a continuat şeful Guvernului, fără să detalieze însă despre ce sumă este vorba.

Întrebat de presă cu cât se va majora punctul de pensie sau dacă a fost stabilit un prag până la care crește punctul de pensie, premierul a răspuns: "Noi am anunțat că vom face o legislație în ceea ce privește pensiile, o să fie modificată pentru că sunt multe probleme acolo.
Cîţu, despre ce voia să facă Orban: Am propriul meu punct de vedere

Noi, ca și coaliție, avem obiective foarte clare: pensiile să fie bazate pe contributivitate. Vom vedea care va fi forma finală, dar repet, anul acesta pensiile vor fi mai mari decât anul trecut", a mai spus prim-ministrul.

De asemenea, întrebat dacă susține punctul de vedere al predecesorului său, Ludovic Orban, care spunea că pensiile ar trebui să crească cu inflația de anul trecut plus jumătate din creșterea salariului mediu pe economie, Cîțu a spus că susține propriul său punct de vedere, "acela în care spun foarte clar că pensiile anul acesta sunt mai mari decât anul trecut".

"Bineînțeles că ne uităm la mai multe variante când discutăm despre pensii, ne uităm mai mult la o dimensiune pe termen lung pentru că orice se întâmplă anul acesta are implicații pentru anii următori și de aceea trebuie să trecem la o bugetare multianuală", a conchis premierul Cîţu.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis majorare pensii

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close