Antena 3 CNN Actualitate Măsuri de ultima oră pentru majorare pensii! Ce decizii sunt pe masa ministrului Muncii

Măsuri de ultima oră pentru majorare pensii! Ce decizii sunt pe masa ministrului Muncii

În prag de finalizare a bugetului de stat pentru anul 2023, ministerul Muncii analizează variantele prin care se pot majora pensiile pentru seniorii României, dar şi ce măsuri de sprijin există pentru mediul de afaceri. Iată concluziile.

Măsuri de ultima oră pentru majorare pensii! Ce decizii sunt pe masa ministrului Muncii
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    16 Oct 2022   •   19:56

"Eu în ultima discuție pe care am avut-o cu copreședinții coaliției, cu cei doi președinți ai celor mai mari partide și mă refer la Marcel Ciolacu și la premierul României, s-a spus foarte clar că de la 1 ianuarie pensiile vor crește.

Ministrul de Finanțe, când s-a referit la procent, s-a referit la procentul din lege, care vorbește de actualizarea cu rata inflației.

Măsuri de ultima oră pentru majorare pensii! Ce decizii sunt pe masa ministrului Muncii

Din păcate, este vorba despre rata inflației din anul 2021 care este 5.1%. Noi, PSD, când ne-am făcut calculele și am făcut acele propuneri de pus pe masa coaliției, am luat în calcul cifrele oficiale care sunt pe diferite site-uri de specialitate.

Mă refer la Comisia Națională de Prognoză, INS, Ministerul Finanțelor, execuția bugetară etc, și am ajuns la concluzia că pensiile ar trebui să crească de la 1 ianuarie cu cel puțin 10 %.

Cu siguranță că în coaliție și în gândirea noastră poate că ar trebui mai mult, dar trebuie să avem un echilibru în a sprijini și mediul de afaceri și să facem un echilibru între măsurile care vin în sprijinul mediul de afaceri, măsurile economice și între tot ceea ce înseamnă pachetele sociale, pentru că la un moment dat nu vrem să transformăm mai binele în dușmanul binelui.

Și s-a demonstrat până acum că ceea ce am decis în coaliție, încă din noiembrie anul trecut, și anume să echilibrăm măsurile între măsurile sociale și cele economice, au și dat rezultate.

După 2 ani, dacă mă refer la măsurile economice când, din păcate, în clasamentul pentru sprijinul mediului de afaceri eram undeva după țări ca și Kongo și era un clasament oficial al Fondului Monetar Internațional, astăzi actuala coaliție are 6 % din PIB, am depășit 6 % din PIB ca și măsuri de sprijin a economiei.

Lucrurile sunt într-o dinamică, din păcate nu prea optimistă. Vedem ce se întâmplă și cu evoluția prețurilor, vedem ce se întâmplă și cu războiul de la graniță care se prelungește, însă suntem extrem de atenți la cifre.

Ministerul Muncii, analiză salariul minim

Am propus și majorarea salariului minim pe economie, care să aibă o componentă netaxată, și anume acei 200 de lei pe care i-am pus la dispoziția mediului de afaceri de la mijlocul acestui an opțional pentru cei care doresc să majoreze salariul minim, să nu fie purtător de taxe.

Ne dorim să-i păstrăm de la 1 ianuarie cu acea majorare, astfel încât cei 200 de lei să nu fie taxați, să suporte și statul o parte din această majorare să suporte și mediul privat, să aibă și salariații un ban în plus, astfel încât să sprijinim și cererea, și oferta", a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi, în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close