Antena 3 CNN Actualitate Persoanele care vor putea ieși la pensie la 70 de ani. Condițiile care trebuie îndeplinite

Persoanele care vor putea ieși la pensie la 70 de ani. Condițiile care trebuie îndeplinite

O mulțime de modificări apar în ceea ce privește pensiile românilor începând cu anul următor.

Persoanele care vor putea ieși la pensie la 70 de ani. Condițiile care trebuie îndeplinite
Sursa foto: Shannon Fagan / Getty Images
de Laura Dinu    |    11 Dec 2023   •   16:00

Nu doar veniturile seniorilor se schimbă din 2024, ci și regulile după care se vor acorda acestea anii următori. De exemplu, vârsta de pensionare pentru femei va crește etapizat, apar noi perioade luate în calcul pentru stagiul de cotizare, iar cei care vor rămâne în câmpul muncii peste 25 de ani vor primi puncte de stabilitate. Și acestea sunt doar câteva dintre schimbări. 

Mai mult decât atât, persoanele care vor dori să lucreze până la vârsta de 70 de ani vor putea face acest lucru, însă, atenție, doar cu acordul angajatorului!. 

Totodată, pentru a putea rămâne în activitate, cei interesați să lucreze peste vârsta de pensionare vor avea nevoie de acordul angajatorului. 

Mai exact, așa cum apare în lege, „persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie (...) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”. 

Așadar, persoanele care își doresc să lucreze mai mulți ani peste vârsta de pensionare vor putea opta pentru asta, dar, în niciun caz, NU va reprezenta o obligație rămânerea în activitate până la 70 de ani, scrie avocatnet.ro.

Noua lege prevede că pensia pentru limită de vârstă poate fi acordată persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. 

Vârsta de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați

Vârsta standard de pensionare urmează să fie, potrivit documentului, de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se va face prin creșterea vârstelor standard de pensionare - în cazul femeilor, acest lucru se va întâmpla în 2035.

De asemenea, stagiul minim de cotizare contributiv va fi de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv, de 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

×
Subiecte în articol: pensie vârstă pensionare
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close