Antena 3 CNN Actualitate Religie BOR a sprijinit refugiații ucraineni cu 8,7 milioane de euro în 2022. Patriarhul Daniel: "S-a dovedit că poporul român este milostiv"

BOR a sprijinit refugiații ucraineni cu 8,7 milioane de euro în 2022. Patriarhul Daniel: "S-a dovedit că poporul român este milostiv"

Valoarea ajutorului Bisericii Ortodoxe Române pentru refugiații ucraineni echivalează cu 8,7 milioane de euro. "A fost un ajutor umanitar exemplar", a declarat Preafericitul Daniel, Patriarhul României.

BOR a sprijinit refugiații ucraineni cu 8,7 milioane de euro în 2022. Patriarhul Daniel: "S-a dovedit că poporul român este milostiv"
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Mia Lungu    |    09 Feb 2023   •   17:47

În raportul-sinteză al activității Bisericii Ortodoxe Române în 2022 sunt prezentate cifrele sprijinului oferit refugiaților din Ucraina: valoarea acestuia echivalează cu 8,7 milioane de euro. 

"A fost un ajutor umanitar exemplar. Sigur, era bine să nu fi avut astfel de ocazii dureroase, dar fiindcă totuși au avut loc, s-a dovedit că poporul român, profund creștinat, este și milostiv. Și această milostivire, această sensibilitate față de omul aflat în suferință s-a exprimat și în dărnicie, în bunătate, în sensibilitate deosebită pentru a ajuta pe vecinii care se află într-o situație foarte dramatică", a declarat Patriarhul României în cadrul ședinței ANB.

Săptămâna aceasta, cifrele au fost prezentate de Consiliul Național Bisericesc și supuse aprobării de către ANB.

Raportul-sinteză a cuantificat doar sprijinul oferit de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române și de Federația Filantropia, formată din departamentele sociale ale eparhiilor din Patriarhia Română. Nu au fost incluse și inițiativele parohiilor și mănăstirilor.

Citește și: Casa unui bărbat dintr-un sat din Buzău, luată cu asalt după ce oamenii au aflat că două icoane au început să plângă cu mir

Raportul arată că 7.600 de membri ai personalului bisericesc și voluntari au participat la activitățile de sprijin pentru refugiați: "În punctele de frontieră cu flux mare de refugiați ucraineni, asistența a fost asigurată non-stop de echipe ale Bisericii Ortodoxe Române care au lucrat în ture de câte 8 ore".

"Numărul locurilor de cazare identificate a fost de 18.509, dintre care 75% cu servicii de masă incluse, numărul celor cazați fiind de 13.231 persoane", se mai menționează în raport.

"Evidențiem, în mod deosebit, deschiderea și rapiditatea cu care s‑au organizat mănăstirile, parohiile, centrele sociale, precum și credincioșii creștin-ortodocși români pentru a găzdui refugiații, în multe cazuri, familiile refugiate având copii mici".

O altă măsură a fost organizarea de transporturi umanitare: 446 pe teritoriul României, în valoare de 1,36 euro; 142 în Ucraina, în valoare de 2.17 euro și 38 în Republica Moldova, în valoare de peste 400.000 euro. La acestea se adaugă 275.000 euro din colectele realizate în cuprinsul Patriarhiei Române pentru eparhiile din zona de frontieră.

Organizațiile filantropice eparhiale, grupate în Federația Filantropia a Patriarhiei Române, prin diferite proiecte derulate, și în parteneriat cu International Orthodox Christian Charities (IOCC), au acordat sprijin umanitar refugiaților din Ucraina în valoare de 5,3 milioane lei.

În sprijinul răniților de război din Ucraina, au fost organizate campanii de donare sânge, la care au participat 3.198 persoane.

Se estimează că 8 milioane de ucraineni au părăsit Ucraina și 5,5 milioane s-au deplasat în interiorul Ucrainei. Cei mai mulți refugiați ajunși pe teritoriul țării noastre au fost în tranzit spre Occident.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close