Antena 3 CNN Actualitate Religie Obiceiuri și superstiții în Săptămâna Mare. Ce trebuie să faci în fiecare zi, ca să-ți meargă bine

Obiceiuri și superstiții în Săptămâna Mare. Ce trebuie să faci în fiecare zi, ca să-ți meargă bine

Obiceiuri și superstiții în Săptămâna Mare. Ce trebuie să faci în fiecare zi, ca să-ți meargă bine
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    09 Apr 2017   •   09:55

De luni începe Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor ori cea a Deniilor, iar în această perioadă, creștinii respectă o mulțime tradiții și obiceiuri, țin post și merg la biserică.

Tradiția spune că Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scot toate lucrurile afară, se aerisește casa pentru ca toate relele de peste iarnă să iasă, se văruiește și se spală totul. „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”, potrivit Avantaje.ro.

Marțea Seacă este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, iar credincioșii sunt îndemnați la priveghere.

Miercuri, în cea de-a treia zi a Săptămânii Patimilor, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul. La sfârșit, ei primesc ouă pentru a le înroși.

În Joia Mare, este rânduită Denia celor 12 Evanghelii. Tradiția spune că în Joia Mare se înroșesc ouăle și se ține post cu mâncare uscată. 

Vinerea Mare, care se mai numește și Vinerea Neagră, este cea mai tristă dintre tristele zile ale pătimirii Domnului. Superstițiile spun că cei care se întorc de la Biserică aduc acasă lumina Prohodului, a punerii Domnului Iisus în mormânt, și înconjoară casa ținând în mână lumânarea aprinsă. În Vinerea Mare, se ține post negru. 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close