Antena 3 CNN Actualitate Românii, mari amatori de dulciuri. Vezi aici ce preferă pentru sărbători

Românii, mari amatori de dulciuri. Vezi aici ce preferă pentru sărbători

Românii, mari amatori de dulciuri. Vezi aici ce preferă pentru sărbători
Sursa foto: Foto: seedtofeedme.blogspot.com
03 Dec 2011   •   19:49

Mai puţină ciocolată, mai multe fructe. Asta trebuie să conţină desertul pentru masa de Crăciun. Vrem să mâncăm mai natural, fără conservanţi şi cu mai puţin zahărul. Cofetarii au scos deja cele mai bune reţete la bătaie, aşteapă doar comenzile de sărbători. Şi curg, zilnic, cu zecile.

Marţipan, ciocolată, migdale, alune, stafide şi fructe din belşug. Sunt doar o parte din ingredientele secrete folosite de maiestrii în dulciuri. Frişca de casă, care îmbrăca până nu demult tradiţionala prăjitură de sărbătoare, a dipărut. Acum se cer torturile cu ornamente de sezon sau pictate cu fructe. Comenzile au începzut deja să curgă.

Pentru un tort în spiritul Crăciunului, Carmen are nevoie de cel puţin două zile. Aşa că primeşte comenzi şi cu o lună înainte. Ce-i drept şi munca trebuie răsplătită. Un kilogram de tort costă 100 de lei.

Cei care vor ceva mai natural pot alege tartele cu fructe. Au mai puţin aluat şi mai puţin zahăr. Sunt şi mai ieftine. Costă 60 de lei... bucata. Aşa că nu-i de mirare că domnul primeşte şi cîte 20 de comenzi pe zi, pentru sărbători.

Nu vor dispărea de pe piaţă nici tradiţionalii cozonaci. Cofetăresele cu vechime, care respetă reţeta întocmai, au copt deja primii cozonaci. E drept, doar să-i ademenească pe clienţi. Comenzile vor fi onorate abia în săptămâna dinaintea Crăciunului. Şi aici, preţurile ajung la peste 30 de lei kilogramul.

 


×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close