Antena 3 CNN Actualitate Schimbarea majoră care se pregătește pentru românii cu ajutoare sociale. Condiții mai drastice pentru acordarea banilor

Schimbarea majoră care se pregătește pentru românii cu ajutoare sociale. Condiții mai drastice pentru acordarea banilor

Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege prin care să îi stimuleze pe cei care primesc ajutoare sociale să muncească.

Schimbarea majoră care se pregătește pentru românii cu ajutoare sociale. Condiții mai drastice pentru acordarea banilor
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Sep 2021   •   15:29

Aceștia vor fi verificați mai des, vor trebui să se prezinte din șase în șase luni la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, iar dacă refuză pierd ajutoarele.

„OUG-ul se referă la modificarea legii 416 care prevede venitul minim garantat. În primul rând, persoanele apte de muncă și care beneficiază de ajutorul social vor fi obligate să meargă la agențiile de ocupare a muncii din șase în șase luni, astfel încât să se reînscrie la această instituție, ori să vină de fiecare dată când sunt solicitați, astfel încât să fie stimulată angajarea. Un refuz la această chemare ar însemna ca persoanele să își piardă ajutorul social și dreptul de a cere o solicitare pentru 12 luni.

În al doilea rând, persoanele care beneficiază de ajutor social vor trebui să se înscrie în programul ”Noua șansă”. Acest program se referă la șansa participanților de a-și termina studiile de învățământ. Programul este în timpul săptămânii, în weekend sau în vacanțele de vară și va fi stabilit după posibilitatea participanților. Refuzul de a participa duce la pierderea ajutorului social și la șansa de a cere un nou ajutor social timp de 12 luni.

Ministerul Muncii oferă beneficii pentru cei care participă: decontarea transportului, în valoarea de 500 de lei, pentru cei care stau la o distanță mai mare de 5 km de locul în care se vor ține cursurile.

A treia prevedere se referă la persoanele care încheie un contract pe o perioadă mai lungă de doi ani. Aceștia vor primi ajutorul social timp de șase luni de la angajare. În prezent, venitul minim garantat este de 142 de lei.”, a transmis reporterul Antena 3 Silvian Trandafir.

×
Subiecte în articol: ajutor social
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close