Antena 3 CNN Actualitate Seismologi islandezi, chemaţi să analizeze cauzele cutremurelor din Oltenia

Seismologi islandezi, chemaţi să analizeze cauzele cutremurelor din Oltenia

Experţi islandezi vor cerceta activitatea seismică din Gorj, care a avut loc în ultimele trei luni. 

Seismologi islandezi, chemaţi să analizeze cauzele cutremurelor din Oltenia
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Gabriela Mladin    |    04 Mai 2023   •   13:49

Aceştia și-au anunțat intenția de a face verificări în zona Olteniei pentru a stabili cauza producerii seismelor, dar şi pentru a identifica oportunitatea exploatării apei geotermale.

Experţii din Islanda vor să afle cauza seismelor din regiunea Olteniei şi să verifice dacă resursele de apă termală din zonă pot fi exploatate.

Ministrul Infrastructurii din Islanda a comunicat autorităților române, în cadrul Congresului Puterilor locale și Regionale al Consiliului Europei, că pune la dispoziție expertiza specialiștilor din Islanda pentru analizarea situației seismice de la Gorj

Specialiștii din această țară se pot deplasa în teren, mai exact în localitățile Runcu, Peștișani, Arcani, Lelești și Tismana, acolo unde au fost epicentrele, pentru a cerceta fenomenul. 

Într-o adresă înaintată Prefecturii Gorj, se precizează exact în ce constă cercetarea acestora: siguranța seismică și posibilitatea folosirii energiei geotermale. 

Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă, obținută din căldura aflată în interiorul Pământului. 

Apa fierbinte și aburul, captate în zonele cu activitate vulcanică și tectonică, sunt utilizate pentru producerea electricității. 

În acest moment, autoritățile române analizează această solicitare venită din partea statului islandez. 

Din 13 februarie și până în prezent, la Gorj au avut loc peste 2.100 de cutremure, iar cele mai mari, de 5,2 și 5,7 pe scara Richter, au produs pagube materiale la sute de clădiri.

×
Subiecte în articol: cutremure Gorj cutremur Gorj
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close