Antena 3 CNN Actualitate Valoare uriașă a contractelor Pfizer, Moderna și AstraZeneca | Suma plătită de statul român pentru vaccinuri

Valoare uriașă a contractelor Pfizer, Moderna și AstraZeneca | Suma plătită de statul român pentru vaccinuri

Antena 3 CNN a prezentat valoarea fiecărui contract în parte în ceea ce privește achiziția vaccinurilor în perioada pandemiei.

Valoare uriașă a contractelor Pfizer, Moderna și AstraZeneca | Suma plătită de statul român pentru vaccinuri
Sursa foto: Sebastian Condrea / Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2023   •   13:28

Aflăm abia acum că statele membre UE aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de cinci zile, o clauză de opt-out, pentru a nu fi obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
Oficialii români însă au acceptat contractarea unui număr mult mai mare de doze de vaccin decât era necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane.  

Potrivit datelor prezentate de Antena 3 CNN, valoarea totală a contractelor se ridică la aproape 250 de milioane de euro. 

Contract Moderna - Acord de cumpărare în avans (”ACA”) 

Potrivit ACA (pct.K): ”Părțile confirmă că planul accelerat pentru dezvoltarea, producția, vânzarea și furnizarea Produsului înseamnă că, în niciun caz, contractantul nu poate garanta sau asuma nicio răspundere, în momentul intrării în vigoare a prezentului ACA, că Produsul va fi disponibil în cele din urmă sau că va produce rezultatele dorite, prezintă eficacitate suficientă pentru a împiedica infectarea cu COVID-19 sau că va fi fără reacții adverse neacceptabile.

Așadar, încă de la momentul încheierii ACA nu se cunoștea care va fi eficacitatea, respectiv reacțiile adverse posibile ale vaccinului. 

Guvernul României (”Statul Membru”), prin ministrul sănătății Tătaru Nelu, a întocmit și depus la data de 21.12.2020, Vaccine Order Form (VOF) (formular de comandă vaccin) (Bon de comandă) doze inițiale (3.408.215 doze de vaccin Moderna). 

Prețul unitar/doză a fost de 15,9 euro. 

Valoarea totală a contractului a fost de 54.190.619 euro. 

Contract Pfizer - Acord de cumpărare în avans (”ACA”)  

Prețul vaccinului către Comisie și Statele Membre participante pentru 200 milioane doze contractate va fi de 15,50 euro pe doză, exclusiv TVA. 

Prețul unitar pentru fiecare doză de vaccin se bazează pe volum: 

- 1-100 milioane doze - 17,50 euro preț total pe doză, exclusiv TVA 

- 101-200 milioane doze - 13,50 euro preț total pe doză, exclusiv TVA. 

Statul Membru participant confirmă de asemenea că eficacitatea și efectele pe termen lung ale vaccinului nu sunt cunoscute în prezent și este posibil să existe efecte adverse ale vaccinului care nu sunt cunoscute în prezent. 

Guvernul României (”Statul Membru”), prin ministrul sănătății Tătaru Nelu, a întocmit și depus la data de 11.12.2020, Vaccine Order Form (VOF) (formular de comandă vaccin) (Bon de comandă) doze inițiale (8.519.810 doze de vaccin Pfizer), cu următorul grafic de livrare: 

- Trimestrul 4 2020 - 1.064.976 doze 

- Trimestrul 1 2021 - 1.703.962 doze 

- Trimestrul 2 2021 - 2.555.943 doze 

- Trimestrul 3 2021 - 3.194.929 doze 

Prin acest Formular de comandă România a plasat comanda pentru partea totală alocată a dozelor contractate pentru statul membru participant. 

Prețul unitar/doză a fost de 12 euro. 

Valoarea totală a contractului a fost de 102.237.720 euro. 

Contract AstraZeneca - Acordul de cumpărare în avans (”ACA”)  

Guvernul României (”Statul Membru”), prin ministrul Sănătății Tătaru Nelu, a întocmit și depus la data de 20.10.2020, Order Form (formular de comandă) (Bon de comandă) doze inițiale (12.879.533 doze de vaccin AstraZeneca). 

Prin acest Formular de comandă România a plasat comanda pentru partea totală alocată a dozelor contractate pentru statul membru participant. 

Prețul unitar/doză a fost de 1,79 euro. 

Valoarea totală a contractului a fost de 23.054.364 euro. 

4.Contract Janssen Pharmaceutica NV - Acordul de cumpărare în avans (”ACA”) 

Comisia, în numele Statelor Membre Participante, declară că administrarea și utilizarea Vaccinurilor împotriva COVID puse la dispoziție și livrate de Contractant în conformitate cu prezentul ACA se vor realiza în condiții de epidemie și prin urmare, administrarea și utilizarea Vaccinurilor împotriva COVID vor fi realizate sub unica răspundere a Statelor Membre Participante. 

Guvernul României (”Statul Membru”), prin ministrul sănătății Tătaru Nelu, a întocmit și depus la data de 21.12.2020, Vaccine Order Form (VOF) (formular de comandă vaccin) (Bon de comandă) pentru dozele alocate României din ”volumul de bază” (8.520.538 doze de vaccin Janssen). 

Prin acest Formular de comandă România a plasat comanda pentru partea totală alocată a dozelor contractate pentru statul membru participant. 

Prețul unitar/doză a fost de 7,55 euro. 

Valoarea totală a contractului a fost de 64.330.062 euro. 

Vaccinurile au fost distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației

Statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile, o clauză de opt-out, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite. 

Vaccinurile au fost distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii ale populației a revenit statelor membre. 

România a solicitat, prin mecanismul comun de negociere al Comisiei Europene, achiziția unui număr de doze de vaccin necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane. 

Raportat la numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, 10,7 milioane de persoane, ministrul sănătății Tătaru Nelu ar fi trebuit să solicite achiziționarea numărului de vaccinuri necesar pentru vaccinarea acestora, și nu achiziționarea unui număr mult mai mare de doze de vaccin. 

×
Subiecte în articol: Nelu Tătaru dosarul vaccinurilor
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close