Antena 3 CNN Actualitate Vârsta de pensionare la femei va crește: ”În viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați”

Vârsta de pensionare la femei va crește: ”În viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați”

Vești noi pentru femeile care vor să iasă la pensie. Vârsta la care vor putea face asta va crește din nou, spune șeful Casei de Pensii, într-un interviu acordat în exclusivitate postului nostru de televiziune.

Vârsta de pensionare la femei va crește: ”În viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați”
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3    |    29 Oct 2021   •   08:03

Femeile se vor putea pensiona la vârsta de 63 de ani, nu la 61, cum este în prezent. 

Vârsta de pensionare a bărbaților va rămâne însă aceeași, adică 65 de ani. 

”Este o tendință în toate statele din Uniunea Europeană a creșterii vârstei de pensionare datorită speranței de viață, care este în continuă creștere.  În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și - în 2033 - se ajunge la 63 de ani la femei.

În Germania, în Italia, vârstele de pensionare sunt mult mai ridicate, 67-68 de ani, dar în momentul de față noi am rămas la 65 de ani.

Eventual, în viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, pentru Antena 3. 

”Recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem”

Acesta a explicat și ce înseamnă recalcularea pensiei.

”Vreau să fac o precizare importantă - recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem. După cum am explicat, atunci când în interiorul aceluiași număr de puncte avem niște cuantumuri diferite, în funcție de anul ieșirii la pensie și legislația din acel moment. Această recalculare nu este un proces fix, lumea va avea diferite creșteri ale pensiei, nu are legătură cu indexarea anuală care se face asupra tuturor pensiilor. 

(...) Cu privire la indexare, avem aceste calcule, contează foarte mult influența acestor majorări în bugetul asigurărilor sociale de stat, în bugetul de pensii. Avem diverse scenarii de creștere a valorii punctului de pensie, pe care noi le punem pe masa factorilor decidenți, astfel încât să ia decizia cea mai bună”. 

×
Subiecte în articol: Daniel Baciu vârstă pensionare

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Miniștrii de externe din țările NATO, la București. Măsuri de securitate la cel mai înalt nivel

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close