Antena 3 CNN Economic Brand de ţară De ce turiștii străini sunt fascinați de Banat: Drumul Vinului, o experiență unică în România

De ce turiștii străini sunt fascinați de Banat: Drumul Vinului, o experiență unică în România

Andreea Borboros
4 minute de citit Publicat la 16:53 16 Aug 2025 Modificat la 16:53 16 Aug 2025
Un lucru e sigur. Poveștile despre vin se spun cel mai bine la ele acasă. sursa foto: Thesaurus Wines

Fiecare viță de vie, cramă și sticlă cu vin au o poveste pe care o poți descoperi doar într-o călătorie unică. Dealurile și văile scăldate în soare ale Banatului sunt străbătute de drumul vinului, un traseu turistic nou care leagă șase crame renumite din zonă.

Turiștii admiră podgoriile în adevărata lor splendoare, sunt invitați la degustări și află cum sunt fabricate vinurile de calitate. Sunt locuri unde vinificația înseamnă mai mult decât producție și comerț. Înseamnă turism, bucurie și călătorie în istoria unei arte.

Este încă un motiv pentru care Banatul poate deveni Regiune Gastronomică Europeană în 2028, un proiect al Consiliului Județean Timiș.

Drumul care șerpuiește prin văile și dealurile Banatului adună ca într-un colier șase bijuterii ale zonei Silagiu-Recaș.

Șase crame și podgorii renumite ale căror vinuri își trag savoarea dintr-o tradiție de aproape 250 de ani. Unele au devenit în timp atât de cunoscute încât au ajuns pe mese regale.

Cramele Recaș, de exemplu, sunt astăzi cel mai mare exportator de vin îmbuteliat din România, iar vinificatorii ei printre cei mai buni 100 din lume. La fiecare pas pe DRUMUL VINULUI descoperi povești de succes.

„Aici, turiștii au ocazia să vadă, pe lângă frumusețile naturale, și vița de vie răspândită pe dealurile județului Timiș, să cunoască și modul în care e produs vinul, îmbinând tradiția cu tehnologia modernă și de ce nu, să participe la tururi de de gustare la vinuri, iar la sfârșit să ciocnească un pahar de vin pentru a celebra frumusețile locului”, spune Simona Neumann, director Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului din Timiș.

Chiar ne aflăm în locul cel mai instagramabil al cramei. E zona turistică unde ne vin grupuri de români cât și străini, să ne viziteze, să afle povestea, să afle locul, să ne cunoască pe noi ca și cramă și bineînțeles, se de guste și să se bucure de vinurile pe care le  producem.

Tururile ghidate prin podgorii, degustările, poveștile spuse la un pahar cu vin sunt experiențe unice, în special pentru turiștii străini care descoperă și în acest fel România. Odată ajunși aici, ei vor să afle povestea întreagă din spatele unui gust, al unei arome.

La Crama Aramic din Silagiu, un sat bănățean aşezat pe trei văi, vinul apropie oamenii. Locul cucerește și printr-o istorie aparte. Pe cel mai înalt punct al dealului se află singura capelă din România dedicată cultivatorilor de viță-de-vie. A fost construită la recomandarea Reginei Maria, care a și vizitat-o.

Fiind într-o regiune viticolă renumită în zona Banatului, bineînțeles că am dus și noi tradiția mai departe, tradiția vinurilor, mai ales că în această zonă foarte apreciată a fost muscatul otonel. Noi am continuat cu acest soi de struguri și l-am îmbinat în acest vin cu alte sortimente de struguri și a ieșit un cupaj extraordinar. Un vin care sperăm să fie apreciat și de străini și mai ales de de cei din zona noastră.

„Cei mai mulți vor să vină să vadă ce facem diferit și vin să vadă, să vadă povestea, să vadă ce se întâmplă aici și asta e cel mai cel mai de de apreciat după părerea mea, să vezi ce se întâmplă în spatele acestui pahar”, spune Adalbert Marton, vinificatorul cramei Aramic.

DEALUL DORULUI și vinurile sale premiate sunt o altă bijuterie din salba celor șase crame de pe DRUMUL VINULUI. Călătorul poate găsi într-un pahar cu vin un început bun pentru o zi relaxantă.

La Crama Thesaurus, turiștii sunt invitați la un tur al podgoriei, la degustări și chiar la petreceri în vie. Timp de 5 ani, vinurile de aici au fost doar testate până când s-a ajuns la produs final unic, desăvârșit pe care nu trebuie să-l ratezi dacă ești călător pe Drumul Vinului.

Un lucru e sigur. Poveștile despre vin se spun cel mai bine la ele acasă. În mijlocul viei. Însă turismul viticol este mai mult de atât.

În cele 6 crame de pe DRUMUL VINULUI, vinificația este un fel de a descoperi frumusețile României prin experiențe, povești, gusturi și arome care aduc oamenii împreună. O călătorie în istoria unei arte.

Pentru toate acestea și pentru multe alte bogății și frumuseți care așteaptă să fie descoperite, DRUMUL VINULUI îi poate da Banatului titlul de Regiune Gastronomică Europeană.

Citește mai multe din Brand de ţară
» Citește mai multe din Brand de ţară
TOP articole