Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Jurnalista Evghenia Kironaki: "S-a întâlnit vreodată preşedintele României cu reprezentanţii românilor din Ucraina? Nu!"

Jurnalista Evghenia Kironaki: "S-a întâlnit vreodată preşedintele României cu reprezentanţii românilor din Ucraina? Nu!"

Jurnalista Evghenia Kironaki trage un semnal de alarmă privind modul în care sunt tratați românii din Ucraina. Aceasta dă exemplul Poloniei care a reuşit prin negocieri să obțină un acord pentru a-şi proteja cetăţenii de Legea minorităților naționale adoptată înainte de Crăciun de parlamentul din Kiev.

de Claudia Popovici    |   

Legea minorităților naționale adoptată înainte de Crăciun de parlamentul din Kiev și promulgată chiar înainte de Anul Nou de Volodimir Zelenski îi vizează mai ales pe ruși, cărora Ucraina vrea să le reducă drepturile și aplombul, dar prin ricoșeu îi afectează pe toți ceilalți care nu au ca limbă maternă ucraineana.

În acest context, jurnalista Evghenia Kironaki, cunoscută pentru articole şi investigații jurnalistice cu minoritățile române din Ucraina a spus: 

"Întrebare: s-a întâlnit vreodată președintele României cu reprezentanții românilor din Ucraina? Nu. De câte ori apare vreo vorbă în comunicatele oficiale despre minoritatea ucraineană?

Președintele României a vorbit cu președintele Zelenski, au convenit să găsească soluții la problemele minorităților românilor. De fiecare dată e fix același text cu copy peste aproape.

"Ucrainienii în acest moment joacă greșit o carte"

De atâția anii ei caută soluții. Au convenit să caute soluții. Caută și caută ani de ani. Deci, de fapt, nu s-a întâmplat nimic.

Ucrainienii în acest moment joacă greșit o carte. Zelenski probabil este consiliat greșit. Există un nucleu național mai dur în Ucraina. Putin se folosește de treaba asta. În realitate sunt puțini și n-au atâta putere.

Există niște oameni care fac valuri în acest sens. Oare ascultă Zelenski de ei? Face o greșeală pentru că ridică la fileu mingea Rusiei?

Citește şi: Patimile preoților români din Ucraina. Mărturii tulburătoare: "Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu, dormi cu frică în casă"

"Președintele Zelenski face o greșeală și să se schimbe aceste lucruri"

În acest moment trebuie să se discute foarte clar și diplomatic trebuie să se pună problema. Președintele Zelenski trebuie să înțeleagă că face o greșeală și să se schimbe aceste lucruri.

Legea asta cu minoritățile a fost ,de fapt, schimbată în 2017.  Polonezii, de exemplu, de data au ambalat altfel această lege ca să pară mai europeană. Articolele legate de români sună exact la fel.

"Ucraina a înțeles ceva greșit și noi nu spunem nimic"

Numai că polonezii de data asta n-au mai vociferat cum au vociferat în 2017 pentru că ei au obținut un acord separat legat de minoritatea lor. Ei şi-au văzut interesul.

Ucraina își înțelege greșit interesul, își vede de acel interes înțeles greșit.

România ce face? Absolut nimic. Asta e marea problemă. Ei au înțeles ceva greșit și fac greșit și noi nu spunem", a spus jurnalista Evghenia Kironaki, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are