Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Patimile preoţilor români din Ucraina. Mărturii tulburătoare: "Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu, dormi cu frică în casă"

Patimile preoţilor români din Ucraina. Mărturii tulburătoare: "Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu, dormi cu frică în casă"

Părintele Mihail Jar, stareţul ortodox român al Mănăstirii Bănceni din regiunea Herța (Ucraina), a spus la Antena 3 CNN că mănăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene.

Patimile preoţilor români din Ucraina. Mărturii tulburătoare: "Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu, dormi cu frică în casă"
Sursa foto: captură Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2023   •   22:26

E scandal din bisericile ucrainene. O parte din clerici, printre care şi vorbitori de limbă română, acuză statul ucrainean de prigoană. Serviciile secrete, în schimb, susţin că există preoţi care fac propagandă pentru ruşi şi îi ameninţă cu expulzarea.

Mai multe percheziţii au avut loc în biserici, mănăstiri şi chiar în casele preoţilor. 

Peste 100 de lăcaşuri de cult unde se roagă români ar putea fi scoase în afara legii.

Serviciile secrete din Ucraina au descins în mai multe locații din diverse parohii pentru a găsi documente care să dovedească faptul că acești preoți au legături cu Rusia sau că au cetățenie rusă. 

Citeşte şi: Preoți români din Ucraina, acuzați că sunt agenți ai Rusiei | Ei spun că li se fabrică dosare și riscă să fie deportați 

"Au început prigoanele grele şi mari, ne-au distrus complet. Ne-au distrus, pur și simplu trebuie să răbdăm pentru Hristos, pentru credință. Dar nu în felul ăsta. Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu acum, să stai să dormi cu frică în casă.

Au intrat noaptea la Mitropolie la Cernăuți, au intrat noaptea peste ei în case cu (puști) automate, i-au pus (pe clerici) la perete, au spart geamurile. (...) Au mers la mănăstiri de maici, le-au pus la pământ, le-au apăsat cu călcâiul pe cap, lucruri foarte grele”, a spus preotul român la Sinteza Zilei.

El a adăugat că autoritățile ucrainene au redus recent controalele.

"Aici la noi s-a oprit puțin, nu știu din ce cauză. Cel mai mult s-au controlat Mitropolia și mănăstirile. Bisericile din sate au stat liniștite. Mănastirile au fost controlate mai tare", a mai spus preotul.

Preoţii români îl dau în judecată pe Zelenski, să nu fie izgoniţi din Ucraina

Unul dintre preoții din comunitatea de români din Ucraina a decis să îl dea în judecată pe președintele Volodimir Zelenski.

Presa ucraineană susține că Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei este cel care îl dă în judecată pe Zelenski, cerând să fie anulat ordinul prezidențial prin care îi este revocată cetățenia, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut.

Aproximativ 500.000 de mii de români se află pe teritoriul Ucrainei.

Informația despre retragerea cetățeniei a fost deja transmisă Serviciului de Stat de Migrație, iar oamenii bisericii ar putea fi deportați din Ucraina, potrivit publicației Livyi Bereg, care citează surse din administrația prezidențială.

Persoanele care au rămas fără cetățenie ucraineană sunt mitropoliți, vicari, arhiepiscopi, episcopi și protoierei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care s-a desprins canonic de Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia.

×
Subiecte în articol: preot Ucraina Kiev
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close