Antena 3 CNN Be EU Informațiile importante pe care consumatorii și agenții economici care activează în mediul digital trebuie să le știe. Noi norme UE intră în vigoare

Informațiile importante pe care consumatorii și agenții economici care activează în mediul digital trebuie să le știe. Noi norme UE intră în vigoare

Noi norme ale UE privind conținutul digital și vânzarea de bunuri au intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Consumatorii și agenții economici vor putea să cumpere și să vândă conținut digital, servicii și bunuri digitale din și în întreaga Uniune Europeană mai ușor.

Informațiile importante pe care consumatorii și agenții economici care activează în mediul digital trebuie să le știe. Noi norme UE intră în vigoare
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Ian 2022   •   17:17

„2022 începe într-o notă extrem de pozitivă pentru consumatorii și întreprinderile din UE. În cazul unor probleme sau defecte legate de conținutul digital, de serviciile digitale sau de produsele inteligente, consumatorii din UE vor avea de acum aceleași drepturi ca în cazul oricăror alte bunuri, indiferent de locul din UE din care au cumpărat bunurile și serviciile respective.

Normele noastre armonizate consolidează drepturile consumatorilor și, mai mult, vor încuraja companiile să își vândă bunurile și serviciile în întreaga UE, oferind securitate juridică, ceea ce îi va ajuta pe consumatori în milioane de tranzacții zilnice. Fac apel la acele state membre care încă nu au transpus noile norme să facă acest lucru fără întârziere.”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

Consumatorii vor fi protejați atunci când conținutul digital (de exemplu, muzică sau software descărcate) și serviciile digitale sunt defectuoase. Aceștia vor avea dreptul legal reducere de preț sau rezilierea contractului și rambursarea sumei plătite, transmite Comisia Europeană.

Directiva acoperă toate categoriile de bunuri, inclusiv bunurile cu componente digitale, precum un frigider inteligent. Noile norme mențin perioada minimă de garanție de doi ani de la data la care consumatorul primește bunul și prevăd o perioadă de un an pentru inversarea sarcinii probei în favoarea consumatorului. 

În primul an va fi datoria vânzătorului să dovedească faptul că bunul nu a fost defect încă de la început.
 

×
Subiecte în articol: consumatori Comisia Europeana bunuri
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close