Antena 3 CNN Be EU Legislaţie nouă pentru piaţa muncii. Ce planuri se fac la Bruxelles pentru livratorii de mâncare şi şoferii Uber

Legislaţie nouă pentru piaţa muncii. Ce planuri se fac la Bruxelles pentru livratorii de mâncare şi şoferii Uber

Veşti bune de la Bruxelles pentru mai multe categorii de lucrători. Europarlamentarii anunţă că vor să obţină pentru ei statutul de angajat şi drepturile care li se cuvin.

de Georgiana Adam    |    01 Oct 2022   •   10:18

"Încercăm să punem sub aceeaşi umbrelă şi bicicliştii care fac livrări, cei de la Uber Eats sau şoferii de pe Uber. Ei au marea problemă că nu au niciun fel de drepturi garantate ca angajaţi.

Deci ei nu ştiu la începutul lunii câte ore vor lucra în luna respectivă, aşa că se tem şi nu ştiu dacă pot plăti chiria sau facturile.

Iar pentru această legislaţie, pentru lucrătorii de pe platforme, cum le spunem, încercăm să obţinem o derogare care există acum în legea muncii şi care să spună că dacă eşti doar şofer pe Uber sau livrezi mâncare eşti tot angajat, deci ai garanţia unui anumit număr de ore de lucru.

Şi să li se garanteze că dacă rămân fară loc de muncă vor avea beneficii, dacă sunt bolnavi, vor avea concediu medical. Încercăm deci să obţinem un statut de angajat pentru lucrătorii acestor companii-platformă.

Cred că a venit momentul să rezolvăm această problemă", a spus europarlamentarul Agnes Jongerius, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: be EU Bruxelles piata muncii Uber angajati
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close