Antena 3 Coronavirus Dr. Valeriu Gheorghiță: "Nu s-a raportat nicio tromboză în România privitor la vaccinul AstraZeneca"

Dr. Valeriu Gheorghiță: "Nu s-a raportat nicio tromboză în România privitor la vaccinul AstraZeneca"

de Claudia Popovici    |    08 Apr 2021   •   22:28
Dr. Valeriu Gheorghiță: "Nu s-a raportat nicio tromboză în România privitor la vaccinul AstraZeneca"
Sursa foto: Antena 3

Niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca nu au suferit tromboze, a declarat, joi seara, coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Ghoerghiță. Acesta spune că le recomandă celor care au făcut prima doză, să facă rapelul, pentru că nu sunt semnalate alte reacții.

 Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță a declarat, joi seara, că sunt foarte puține persoane în România care au făcut ambele doze de AstraZeneca.

„Sunt foarte puține persoane, vorbim despre câteva zeci care au făcut deja cea de-a doua doză, în acest interval, între 4 și 8 săptămâni.

Reamintesc faptul că demararea celei de-a doua doze se va efectua după data de 14 aprilie, când se împlinesc 8 săptămâni de la momentul administrării primelor doze în România.

Majoritatea (celor care au făcut prima doză cu AstraZeneca, adică 392.255 de persoane – n.r.), peste 60%, sunt femei, ceea ce corespunde cu ceea ce se întâmplă și la nivel european sau cel puțin acestea sunt datele preliminare.

Tocmai de aceea nu putem spune că femeile au un risc mai crescut comparativ cu bărbații”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

"Nu s-a raportat nicio tromboză în România la vaccinul AstraZeneca"

„Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (...) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative.

Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.

Cred că este important, de asemenea, să înțelegem că frecvența evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăsește în populația generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulație venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvență ușor mai crescută față de ceea ce se regăsește în populația generală și oamenii, de fapt, trebuie să fie informați de acele semne de alarmă”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Ce va întâmplă cu românii vaccinați cu AstraZenca

Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

Persoanele imunizate cu prima doză vor continua rapelul cu același tip de vaccin.

Persoanele care după prima doza de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca.

De asemenea, în urma investigațiilor medicale, pentru acele posibile cazuri se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin.

Potențialele semne şi simptome de alarmă pentru solicitare consult medical

Dificultăți de respirație

Durere în piept

Umflături ale membrelor inferioare

Dureri abdominale persistente

Durerea de cap intensă care nu cedează la tratamentele uzuale, care se poate asocia şi cu tulburări de vedere

"Toate aceste semne care apar în primele 14 zile de la administrarea vaccinului, sunt semne care trebuie să conducă persoana sa apeleze la serviciul medical", a spus medicul Valeriu Gheorghiţă.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close