Antena 3 CNN Coronavirus Vaccinurile adaptate împotriva Omicron, aprobate de EMA. Funcționează și pentru tulpina originală de COVID

Vaccinurile adaptate împotriva Omicron, aprobate de EMA. Funcționează și pentru tulpina originală de COVID

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, joi, vaccinurile anti-COVID adaptate să combată varianta Omicron.

Vaccinurile adaptate împotriva Omicron, aprobate de EMA. Funcționează și pentru tulpina originală de COVID
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Sep 2022   •   17:10

Este vorba despre vaccinuri produse de Pfizer/BioNTech și Moderna.

"Aceste vaccinuri vizează sub-varianta Omicron BA.1, în plus față de tulpina originală care a apărut pentru prima dată în China", a precizat EMA.

Decizia Agenției era așteptată săptămâna aceasta, amintește Reuters.

Moderna va furniza Uniunii Europene 70 de milioane de doze de vaccin în primele două luni, de la 8 până la 11 milioane fiind așteptate să fie disponibile încă din prima săptămână a lunii septembrie.

Germania este programată să primească 4 milioane de doze în primele două săptămâni după aprobare, conform unui parlamentar european, Peter Liese.

Autorizarea EMA vine în paralel o dispută juridică recent declanșată între Moderna și Pfizer/BioNTech, pe tema drepturilor de proprietate legate de tehnologia ARN mesager.

Război în Big Pharma: Moderna dă în judecată Pfizer pentru tehnologia ARN mesager

Compania americană Moderna anunța, săptămâna trecută, că a intentat procese împotriva Pfizer și a partenerului său german, BioNTech, pe care îi acuză de încălcarea brevetelor esențiale pentru platforma sa tehnologică mRNA (ARN mesager).

"Considerăm că vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech încalcă brevetele depuse de Moderna între anii 2010 și 2016, brevete care acoperă tehnologia de bază mRNA a Moderna.

Această tehnologie inovatoare a fost esențială pentru dezvoltarea, de către Moderna, a propriului vaccin ARN mesager împotriva COVID-19, Spikevax.

Pfizer a copiat acest vaccin fără permisiunea Moderna, pentru a concepe propriul său vaccin, Comirnaty", se arată în comunicatul citat de CNN.

În comunicatul de presă, Moderna susține că nu urmărește să scoată vaccinul Pfizer de pe piață, nici să împiedice vânzările viitoare ale vaccinului elaborat de competitori.

Compania susține că se aștepta ca Pfizer și BioNTech să aplice pentru o "licență comercială rezonabilă" în cazul comercializării pe alte piețe decât cele 92 de state AMC (cu venituri mici și medii, n.r.), lucru care nu s-a întâmplat.

×
Subiecte în articol: Moderna Pfizer omicron EMA COVID-19
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close