Antena 3 CNN Economic Banci Gheţea: Se va relansa competiţia între bănci de a atrage clienţi

Gheţea: Se va relansa competiţia între bănci de a atrage clienţi

Gheţea: Se va relansa competiţia între bănci de a atrage clienţi
Sursa foto: radu ghetea
03 Iul 2009   •   13:47

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, crede că, în perioada următoare, se va relansa o competiţie a băncilor în a atrage cât mai mulţi clienţi, respectiv o competiţie pentru creditare.

Gheţea consideră că 2009 este un an în care profitabilitatea va fi sacrificată pe "altarul prudenţialităţii şi stabilităţii" în sectorul bancar românesc.

"Toată comunitatea bancară este preocupată acum de alte lucruri decât a face profit . Nu uităm de menirea oricărei societăţi comerciale este aceea de a face profit, dar, în acest an şi poate anul viitor, ne vom concentra asupra altor lucruri", a explicat Gheţea, citat de Mediafax.
Pe de altă parte, preşedintele ARB a arătat că atunci când dobânzile sunt mari, şi marjele sunt ridicate.
"Amintindu-ne de istoria recentă, respectiv prin 1998 - 1999, dobânzile erau cu trei cifre, iar marjele cu două, de 12-14 puncte procentuale", a spus Gheţea.

El a arătat că şi inversul situaţiei este valabil, astfel încât dobânzile mici sunt însoţite de marje mici.

"Nu ne permitem să avem dobândă de 20% şi să luăm marjă de 10 puncte. Cred că acum ne îndreptăm spre această situaţie şi atunci trebuie să ne concentrăm pe volum. Trebuie să avem în vedere că, în perioada următoare, se va relansa o competiţie a băncilor de a atrage cât mai multe clienţi", a spus Gheţea.

El consideră că băncile au nevoie să relanseze creditarea, pentru că asta este treaba acestor instituţii.

"Baza la depozite este limitată şi va trebui să inventăm produse pentru a fura clienţii de la unii la alţii. Mai mult, oamenii au început să consume din rezerve, din economii. Avem în perspectivă o competiţie pentru creditare. Cred că băncile vor ataca toate domeniile", a mai spus preşedintele ARB.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: radu ghetea
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close