Antena 3 Economic Companii Amenzi în valoare totală de 270.000 de lei în urma poluării cu ţiţei de pe râul Cotmeana

Amenzi în valoare totală de 270.000 de lei în urma poluării cu ţiţei de pe râul Cotmeana

03 Mar 2015   •   20:01
Amenzi în valoare totală de 270.000 de lei în urma poluării cu ţiţei de pe râul Cotmeana
Sursa foto: Foto: Agerpres

Societatea OMV Petrom a primit amenzi în valoare totală de 270.000 de lei în urma poluărilor accidentale cu ţiţei de pe râul Cotmeana, produse în zilele de 22 şi 25 februarie, a anunţat marţi prefectul judeţului Argeş, Mihail Oprescu, informează Agerpres.

Garda de Mediu a aplicat societăţii poluatoare două sancţiuni contravenţionale de câte 100.000 de lei, alte două amenzi, de câte 35.000 de lei, fiind aplicate de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Argeş Vedea.

"Am fi preferat ca aceste sume să fi fost investite în partea de modernizare a instalaţiilor şi infrastructurii operatorului OMV Petrom, astfel încât dezastrele ecologice să fie evitate. Tocmai de aceea cer o analiză complexă şi atenţie maximă din partea tuturor instituţiilor, care sunt obligate şi îndreptăţite să verifice și să constate problemele care pot duce la efecte mult mai grave decât cele la care am asistat", a declarat prefectul.

În ceea ce priveşte situaţia de pe râul Cotmeana, verificările efectuate de instituţiile abilitate au arătat că apa a fost curăţată de substanţele poluante.

"A fost declarată încheiată această poluare, din punctul de vedere al luciului de apă fiind consemnate înlăturarea efectelor poluării pe toată lungimea râului Cotmeana. În cursul zilei de astăzi vom primi şi raportul întocmit de comisarii Gărzii de Mediu Argeş, în care vom putea vedea stadiul îndeplinirii măsurilor de ecologizare dispuse în urma controalelor efectuate de aceasta instituţie, fiind vizaţi toţi factorii de mediu", a precizat Oprescu.

Poluarea din data de 25 februarie s-a întins pe aproximativ 13 kilometri din cursul râului Cotmeana și a fost provocată de producerea unei avarii pe conducta de transport ţiţei Cocu — Poiana Lacului. Un incident similar s-a produs şi pe 22 februarie, când aproximativ 300 de litri de ţiţei s-au scurs în râul Cotmeana, în zona localităţilor Cocu şi Poiana Lacului, poluarea afectând cursul de apă şi malurile pe o lungime de 10 kilometri.

Administraţiile locale din comunele Cocu, Poiana Lacului, Săpata şi Lunca Corbului au fost informate despre cele două poluări accidentale, având obligaţia de a monitoriza fenomenul şi de a informa populaţie asupra interzicerii folosirii apei din râul Cotmeana, până la remedierea situaţiei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close