Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cauți program e-Factura? De ce ai nevoie de un soft de facturare

Cauți program e-Factura? De ce ai nevoie de un soft de facturare

Companiile mici, medii și mari din România, precum și persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie în 2024 să transmită facturile în format XML către ANAF.

Cauți program e-Factura? De ce ai nevoie de un soft de facturare
de Georgiana Adam    |    15 Apr 2024   •   13:43

Poate părea simplu la prima vedere, dar în realitate este mult mai complicat. Așadar, cauți un program e-Factura care să te ajute în trimiterea facturilor către ANAF?

Pentru a face această procedură la 5 zile după emiterea fiecărei facturi ai nevoie un soft performant care să te ajute în transformarea facturilor în XML și ulterior să le trimită către ANAF prin sistemul național RO e-Factura. Avantajul este că astfel nu vei mai pierde niciodată vreo factură. Acestea vor fi la un click distanţă de tine oriunde te-ai afla şi le vei putea administra oricând ai nevoie.

Un program integrat e-Factura dezvoltat de o echipă de profesioniști așa cum este NextUp oferă funcționalități simplificate și o interfață intuitivă, făcând astfel ca procesul de facturare să fie accesibil chiar și persoanelor mai puțin tehnice, ținând cont de schimbările legislative rapide, dar şi imperativul digitalizării proceselor de lucru.

Astfel, ANAF poate monitoriza în timp real colectarea corectă a TVA-ului, a altor taxe și impozite, oferind o viziune detaliată asupra facturilor emise între operatorii economici.

E-factura în 2024. Cum ar trebui să funcționeze?

Ai nevoie de un program de facturare performant care să te ajute în efortul de a respecta dispozițiile cu caracter obligatoriu ale sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate în relaţia business-to-business (B2B).

Cele mai importante aspecte referitoare la e-Factura și programul de facturare integrat sunt:

  1. Pentru utilizarea și accesarea sistemului RO e-Factura, operatorii economici trebuie să fie înregistrați în SPV (Spațiul Privat Virtual);
  2. Prin RO e-Factura se raportează toate facturile emise în relația B2B (persoane juridice, PFA, Întreprinderi individuale etc) și în relația B2G (relația cu statul), pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România;
  3. Contribuabilii nerezidenți înregistrați în scopuri de TVA în România vor utiliza sistemul RO e-Factura;
  4. Furnizorii vor trebui să comunice clienților facturile emise așa cum au făcut până în prezent, în conformitate cu prevederile existente ale legislației privind TVA, cu excepția cazului în care ambele părți se regăsesc în registrul RO e-Factura;
  5. Începând cu data de 1 iulie 2024 pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România, sunt considerate facturi valide numai facturile care îndeplinesc condițiile specifice facturii electronice, sunt trimise obligatoriu prin sistemul RO e-Factura și au sigiliul Ministerului Finanțelor;
  6. Începând cu 1 iulie 2024, facturile pe suport hârtie sau în vechiul format electronic nu vor mai fi acceptate din punct de vedere fiscal;

Avantajele unui program facturare integrat e-Factura

  1. Trimiterea facturilor către ANAF cu un singur click

Facturile întocmite cu un soft de facturare așa cum este cel dezvoltat de NextUp se vor trimite cu un singur click. Factura se va converti în XML și se va trimite la ANAF, iar programul va descărca factura originală primită de la ANAF (cu sigiliul Ministerului Finanțelor) după validare și o va păstra în arhivă.

  1. Evitarea amenzilor

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează. Însă, începând cu 1 iulie 2024 nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor la ANAF constituie contravenţie și se sancţionează cu o amendă egală în cuantumul TVA înscris în factură.

După confirmarea integrării cu SPV, prin intermediul programului de facturare poți trimite un număr nelimitat de facturi. Poți automatiza acest proces, programul putând trimite automat către ANAF facturile emise într-un interval de 1-4 zile, astfel încât să eviți amenzile.

1. Disponibil în cloud, oricând și din orice locație

Cu un program de facturare online integrat cu sistemul RO e-Factura ai mereu un partener de nădejde pentru facturi online, gestiune online și stocuri online rapide, accesibile imediat, de pe de pe orice device conectat la internet. Serviciul cloud asigură disponibilitate 100%.

2. Evidență precisă a plăților și încasărilor

Un soft de facturare performant este precum contabilul tău online. Accesibil de oriunde, chiar și de pe telefonul mobil, păstrează pentru tine evidența strictă a încasărilor, dar și a soldurilor restante.

3. Păstrarea arhivelor online, ușor de accesat

Accesul la facturile emise și încasate sau în curs de încasare se realizează tot online, din opțiunile programului de facturare online. Diferite tipuri de sortări ale facturilor oferă o privire de ansamblu necesară pentru o evidență în timp reală, la un click distanță, a încasărilor și facturilor.

Implementarea RO e-Factura dorește să aducă avantaje atât pentru statul român, cât și pentru contribuabili, însă modul în care lucrurile vor funcționa depinde în mod cert de mai multe aspecte.

Un soft de gestionare a facturilor electronice e-Factura de la NextUp este pregătit să îți simplifice munca și să prevină amenzile. Așadar, dacă ai nevoie în primul rând de reducerea timpului de trimiterea facturilor și eficientizarea procesului de facturare, alege un program e-Factura potrivit!

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close