Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Implantul dentar: avantaje, dezavantaje și contraindicații

Implantul dentar: avantaje, dezavantaje și contraindicații

În prezent implantul dentar este cea mai bună variantă de tratament în cazul pierderii dinților. Acestea sunt de preferat în tratamentul tuturor formelor de edentație parțială și edentație totală. Stomatologia a evoluat spectaculos de la an la an, astfel că pacienții se pot bucura de proceduri ce le oferă posibilitatea de a-și recupera sănătatea și frumusețea zâmbetului într-un timp relativ scurt și fără dureri. Dacă în trecut nu existau, astăzi implanturile dentare sunt foarte ușor de realizat, rezultatele fiind de-a dreptul spectaculoase atât din punct de vedere estetic cât și funcțional.

Implantul dentar: avantaje, dezavantaje și contraindicații
de Alexandra Dima    |    19 Mar 2021   •   15:25

Citește acest articol pentru a afla care sunt avantajele, dezavantajele și contraindicațiile implanturilor dentare, trei caracteristici extrem de importante pe care este bine să le știi înainte.

Avantajele implantului dentar

Implantul dentar are o serie de avantaje greu de ignorat. Printre cele mai importante se numără:
    • Eliminarea necesității tratării dinților învecinați bresei edentate.
    • Implanturile dentare se simt şi arată la fel ca dinţii naturali. În plus, vei putea mânca alimentele preferate fără să simţi disconfort sau durere.
    • Vei renunţa la frustrările cauzate de problemele dentare, stima de sine va creşte mult şi vei putea zâmbi oricând doreşti.
    • Procesul de masticație se va desfășura fără probleme.
    • Implanturile dentare nu se cariază.
    • Materialele din care sunt confectionate implanturile dentare au o mare biocompatibilitate în raport cu ţesuturile vecine, ceea ce elimină riscul de respingere sau de alergie.
    • Estetica iniţială poate fi refăcută perfect sau chiar îmbunătăţită.
    • Sunt durabile, rezistă mulţi ani, iar dacă le vei acorda îngrijirea corectă pot dura toată viaţa.
Dezavantajele implantului dentar
Ca orice altă procedură medicală complexă și insperția impalntului dentar este supusă unor factori de risc care pot influența gradul de reușită, dar și longevitatea implanturilor dentare.
Bruxismul este un factor de risc în cazul exercitării forţelor generate direct asupra implantului dentar în timpul osteointegrarii.
Fumatul este un alt factor de risc care poate favoriza anumite complicații, dar atrage după sine și o vindecare lentă.
Oricare alt risc legat de anumite manifestări alergice la un anumit anestezic sau riscul legat de eventualele hemoragii nu trebuie să te sperie, aceste riscuri fiind identice cu riscurile unei extracţii dentare.

Contraindicatiile implantului dentar

Din păcate, nu toți pacienții se pot bucura de beneficiile implanturilor dentare, iar acest lucru se întâmplă din cauza unor contraindicații. Totuși, gama de contraindicații implant dentar se împarte în trei tipuri: locale, relative și absolute. Partea bună este că majoritatea contraindicațiilor relative sunt temporare, așadar numai o anumită perioadă de timp, organismul este decompensat.
Principalele contraindicatii temporare se referă la:
    • lipsa osului şi prezenţa în anatomia locală normală a unor structuri ce reprezintă bariere anatomice  – nervul alveolar inferior din canalul mandibular, sinusurile maxilare
    • cazuri în care anumite formaţiuni patologice, precum chisturile sau prezenţa unor tumori localizate în aria oro-maxilo-facială, reduc sau chiar desfiinţează osul necesar implanturilor dentare.
    • Lipsa unor dimensiuni suficiente ale osului alveolar receptor. Practic, această lipsă a volumului osos se mărește odată cu trecerea timpului de la extracția dinților. Astăzi, este o contraindicație relativă, deoarece refacerea acestuia a devenit posibilă.
Atunci când ai probleme stomatologice vizibile și funcționale, apelează cu încredere la o clinică stomatologică din București care te poate ajuta cu o gamă variată de servicii calitative, dar și cu medici ce au în spate ani de experiență!

Ai grijă de zâmbetul tău!
 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close