Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Obtinere permis barca cu motor. Cursuri, acte si examene !

Obtinere permis barca cu motor. Cursuri, acte si examene !

Dacă te fascinează călătoria pe apă şi îţi doreşti o ambarcaţiune cu motor mai mare de 5CP, trebuie să ştii că, din punct de vedere legal, ai nevoie de un permis de navigaţie care să fie în concordanţă cu zona în care vei conduce barca.

Obtinere permis barca cu motor. Cursuri, acte si examene !
de Georgiana Adam    |    27 Apr 2021   •   11:11

Ce este un permis pentru barcă şi care este modul de obtinere permis barca cu motor?

Ştii foarte bine ca în cazul în care îţi doreşti să conduci un autovehicul ai nevoie de un permis auto, iar pentru obţinerea lui trebuie să îndeplineşti nişte condiţii, precum: vârsta minimă de 18 ani, promovarea examenului teoretic şi practic, dar şi altele ce ţin de sănătatea fizică şi psihologică. Ei bine, şi în cazul unei bărci cu un motor mai mare de 5 CP, ai nevoie de un permis care să îţi permită să navighezi. Denumirea oficială a acestui document este Certificat de Conducător de Ambarcaţiune de Agrement, dar îl vei mai găsi şi sub alte denumiri, precum Permis de Navigaţie ori Carnet de Ambarcaţiune.

Dacă un permis auto îţi oferă titulatura de şofer, un permis pentru barcă te va transforma în “Căpitan de Navă”. Nu sună rău, nu-i aşa?

Dacă deţii un permis auto, ştii că acesta este împărţit pe mai multe categorii, spre exemplu AM, A, B, C, D1, D2 şi aşa mai departe. Cea mai populară categorie este categoria B, aceasta îi dă dreptul posesorului de a conducere o maşină cu masa maximă autorizată de până în 3500 de kg, cu sau fără remorcă uşoară (până în 750 kg), care să nu aibă mai mult de 8 locuri fără cel al şoferului. Ei bine, dacă vorbim de un permis de ambarcaţiune de agrement, trebuie să ştii că acestea limitează zona în care poţi naviga. De asemenea, şi permisul pentru barcă cu motor este împărţit pe categorii, şi anume:

  • A – All Zone;

  • B - Ape maritime 24 mile;

  • C – Ape maritime 6 mile;

  • D – Ape Interioare;

  • S – Sailing.

Atenţie, în cazul în care doreşti să navighezi şi în afara ţării noastre, vei avea nevoie şi de un Certificat Radio GMDSS-LRS. Acest certificat internaţional, eliberat de Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații, îţi va permite să navighezi în afară apelor românești. Certificatul Radio GMDSS-LRS are o valabilitate de 5 ani şi atestă capacitatea ta de a utiliza în mod corect sistemele de radiocomunicații aflate la bordul ambarcațiunilor de agrement.

Dar hai să vorbim despre fiecare clasă de permis în parte.

  1. Permisul de navigaţie Clasa D îi oferă posesorului să dreptul de a naviga pe căile navigabile interioare, şi anume: fluvii, râuri, lacuri şi canale. Această categorie de permis nu oferă dreptul de a naviga pe mare!

Pentru a intra în posesia unui permis de Clasa D, trebuie să te asiguri că îndeplineşti următoarele condiţii:

  • Vârsta minimă – 18 ani;

  • Apt din punct de vedere medical şi psihologic;

  • Participarea la cursurile teoretice şi practice din cadrul unei şcoli acreditate ANR (Autoritatea Navală Romană);

  • Promovarea probei practice. Atenţie! Este necesară prezenţa unui reprezentant ANR.

  • Promovarea examenului teoretic. Acesta este susţinut în cadrul Autorităţii Navale Române!

  1. Permisul de navigaţie Clasa C – în cazul în care îţi doreşti să circuli pe mări şi oceane, până la o distanţă de cel mult 6 mile, vei avea nevoie de clasa C. Cu toate că această categorie îţi permite circulaţia pe mări şi oceane până la 11 kilometri faţă de coastă, pentru a naviga pe căile interioare vei avea nevoie şi de clasa D adnotata în permisul tău. De asemenea, nu uita de Certificatul Radio GMDSS-LRS.

Pentru a intra în posesia unui permis de Clasa C, trebuie să te asiguri că îndeplineşti următoarele condiţii:

- Vârsta minimă – 18 ani;

- Apt din punct de vedere medical şi psihologic;

- Participarea la cursurile teoretice şi practice a unei şcoli acreditate ANR;

- Promovarea probei practice. Atenţie! Este necesară prezenţa unui reprezentant ANR.

- Promovarea examenului teoretic. Acesta este susţinut în cadrul Autorităţii Navale Române!

În cazul în care deţii un permis clasa D, nu mai este obligatoriu să urmezi cursurile unei şcoli nautice. Ci trebuie doar să susţii un examen teoretic de diferenţa în cadrul Autorităţii Navale Române.

  1. Permisul de navigaţie Clasa B – această categorie îţi dă dreptul de a naviga pe mări şi oceane până la 24 le mile distanţă faţă de coastă.

Pentru navigarea pe căile interioare vei avea nevoie de un permis categoria D. Iar pentru navigarea pe apelor din alte ţări ai nevoie de Certificatul Radio GMDSS-LRS.

Pentru a intra în posesia unui permis de Clasa B, trebuie să ai cel puţin 2 ani experienţă în cadrul categoriei C sau D. Şi abia mai poi poţi susţine examenul de diferenţă în cadrul ANR.

  1. Permisul de navigaţie Clasa A – această categorie îţi permite să navighezi oriunde în lume, inclusiv pe apele interioare, cât şi pe cele maritime (fără restricţii faţă de ţărm). Cu toate acestea, Certificatul Radio GMDSS-LRS este necesar şi pentru această categorie.

Pentru obţinerea unui permis de navigaţie de Clasa A, ai nevoie de cel puţin 2 ani de experienţă ca posesor al categoriei B.

  1. Clasa S

Spre deosebire de clasele D, C, B, A, clasa S este un supliment al certificatului de conducător. Prin urmare nu poţi deţine doar un permis de categoria S, pentru că el nu este o categorie de sine stătătoare. Acest supliment ne spune ce putem conduce, şi anume: o ambarcaţiune cu vele.

Pentru obţinerea acestui supliment, ai nevoie de absolvirea unui curs de vele, fără a fi nevoie de un examen în cadrul Autorităţii Navale Române.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close