Antena 3 CNN Economic Imobiliare În toiul crizei: 9.000 de apartamente nevândute în Capitală

În toiul crizei: 9.000 de apartamente nevândute în Capitală

În toiul crizei: 9.000 de apartamente nevândute în Capitală
Sursa foto: criza imobiliara
01 Mar 2010   •   16:38

Criza imobiliară e departe de final. 9.000 de apartamente noi stau nevândute, în Capitală. O parte dintre dezvoltatori sunt mai optimişti şi spun că se aşteaptă la vânzări mari din luna aprilie, aşa că se gândesc să majoreze preţurile.

Dezvoltatorii şi investitorii în piaţa rezidenţială au în stoc 9.000 de apartamente noi nevândute, în 35 de complexuri rezidenţiale. Două treimi din aceste locuinţe pot fi cumpărate direct de la dezvoltator. Restul sunt în posesia unor fonduri de investiţii, care au cumpărat apartamentele în urmă cu doi-trei ani, încă din faza de proiect.

Surprinşi de criza financiară, proprietarii de ansambluri rezidenţiale au coborât preţurile cu 20% pe parcursul anului trecut, potrivit unui raport realizat de Colliers Internaţional.

Investitorii speră ca vânzările să se reia din acest an, pentru că ar fi bani pe piaţă. Drept urmare, o parte dintre ei vor să crească preţurile, scrie Jurnalul Naţional.

Cumpărători ar putea fi reprezentanţii fondurilor de investiţii, care consideră că piaţa imobiliară din România este foarte tentantă, iar cererea va reveni în cel mult doi ani. Aşa că se pregătesc să cumpere case acum, cât preţul este scăzut. La revânzare, profitul va fi de cel puţin 30%, spun aceştia.

Cel mai bine se vând locuinţele cu 2 sau 3 camere. Pentru a impulsiona piaţa imobiliară, autorităţile ar trebui să majoreze plafonul de aplicare a TVA de 5%, până la 500.000-600.000 de lei, pentru ca vânzările de apartamente de 3 camere să se încadreze în barem, spun dezvoltatorii.
Noua variantă a Programului "Prima Casă" îi nemulţumeşte, din cauză că pentru apartamentele noi nu a fost stabilit un plafon de garantare mai mare de 60.000 de euro. Limitarea face ca şi în 2010 programul să încurajeze tranzacţiile cu locuinţe vechi, apreciază dezvoltatorii.

Antena3

×
Subiecte în articol: Capitală apartamente
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close