Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Legea porcului s-a schimbat. Câte animale pot creşte acum românii în gospodării şi ce restricţii au rămas

Legea porcului s-a schimbat. Câte animale pot creşte acum românii în gospodării şi ce restricţii au rămas

Legea porcului a fost adoptată fără prevederile controversate care îi obligau pe români să folosească numai anumite produse pentru hrana animalelor. 

Legea porcului s-a schimbat. Câte animale pot creşte acum românii în gospodării şi ce restricţii au rămas
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    23 Apr 2023   •   14:31

Ţăranii vor putea da să mănânce animalelor resturi alimentare şi nu vor mai fi obligaţi să amenajeze un vestiar în exteriorul cotețului de porci. 

În plus, din textul final al viitoarei legi a fost eliminată limitarea numărului de animale în gospodăriile țărănești. 

Anterior, fusese limitat la cinci numărul porcilor crescuţi pentru consum.

Acum, deputații au adoptat recent o serie de modificări la Legea porcului, astfel încât numărul porcilor care pot fi crescuți în gospodărie nu mai este limitat la cinci, ca până acum.

Citeşte şiVouchere pentru porc de Crăciun, de 200 de euro. Românii care pot primi tichet de la ANSVSA

De asemenea, în toate cazurile vor fi obligatorii "spălarea și dezinfectarea mâinilor și încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele", iar pentru gospodăria țărănească și exploatația familială vor fi obligatorii și "schimbarea hainelor şi a încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele".

"Limitarea accesului vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele" și "interzicerea accesului în spaţiile porcinelor pentru minim 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic" sunt alte cerințe obligatorii pentru toate persoanele fizice care cresc porci.

O altă regulă prevede că "împrejmuirile să asigure protecție atât pentru spațiile în care sunt ținute porcinele cât și pentru furajele și așternutul acestora".

Toate persoanele fizice care cresc porcine vor trebui să le înregistreze în Sistemul Naţional de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

Proiectul de lege, în forma adoptată de deputați, a fost trimis spre promulgare președintelui României, Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: Agricool porc Legea porcului
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close