Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Esenţial Recomandări pentru consumul de pește. Dr. Ciuhodaru: "Este esențială păstrarea la gheață şi prepararea rapidă"

Recomandări pentru consumul de pește. Dr. Ciuhodaru: "Este esențială păstrarea la gheață şi prepararea rapidă"

Doctorul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă. Medicul ține să le reamintească oamenilor cât de important este să fie atenți în momentul în care aleg, gătesc și consumă peștele.

Recomandări pentru consumul de pește. Dr. Ciuhodaru: "Este esențială păstrarea la gheață şi prepararea rapidă"
Sursa foto: Pexels
de Maria Zărnescu    |    25 Apr 2021   •   16:03

"Atenție cum "dezlegați" peștele. Riscuri și recomandări. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România", a scris Tudor Ciuhodaru.

Medicul de la Spitalul de Urgență din Iași a prezentat o serie de riscuri și recomandări la care gospodinele trebuie să fie atente atunci când aleg și prepară peștele, dar și pe care toți oamenii trebuie să le țină minte când se bucură de bucatele din pește de pe masa de Florii.

Riscurile la care trebuie să fiți atenți când alegeți,să mâncați pește

"Colicile biliare, ulcerele criză, colecistitele acute, gastritele sunt declanșate de consumul de peşte prăjit, asociat adesea consumului de usturoi.

Cele mai afectate sunt în special persoanele de peste 40 de ani care au ţinut postul şi care au o patologie asociată de tip digestiv.

În general sunt forme clinice uşoare ce beneficiază în urgenţă de evaluare clinică, imagistică şi biologică şi terapie simptomatică aşa că, atunci când starea clinică se ameliorează, pacientele solicită externarea pentru a putea continua sărbatoare în familie.

Întotdeauna există şi o a doua categorie de pacienţi, cei ce consumă pe lângă peşte şi cantităţi importante de alcool. Gastritele, ulcerele, pancreatitele, hemoragiile digestive sunt adesea urmarea vinului alb asortat în cantități prea mari la pește.

Comele alcoolice nu lipsesc nici în această perioadă", precizează Tudpr Ciuhodaru pe Facebook.

Recomandările medicului

Medicul Tudor Ciuhodaru propune cinci reguli esențiale pentru ca oamenii să nu ajungă la urgențe, după mesele de sărbători:

"1. Verificaţi caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peştele fiind unul din alimentele care se alterează cu uşurintă.

  • În special în cazul peştelui proaspăt este esentiala păstrarea la gheaţă şi prepararea rapidă. Dacă îl ţineti în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat şi învelit în folie alimentară. Urmăriţi în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renuntaţi să consumaţi peştele cu aspect ,,ceţos”. Mirosul trebuie să fie cât mai redus şi mai plăcut şi nu vă lasaţi păcaliţi de afirmaţiile că miroase a ,,apă de mare” sau că va disparea dupa spălare. Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzaţia de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioşi şi bine ataşati de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine ataşati de oase.
  • Fructele de mare trebuie să prezinte un miros proaspăt de alge marine şi să nu aibă urme de mucus sau materii straine. ,,Surogatele” care imită fructele de mare sunt făcute din peşte marin cu lapţi, icre, aditivi alimentari şi arome iar în cazul icrelor negre ori roşii sunt utilizate cu grăsimi, carne de peşte, coloranţi si E-uri cu potenţial alergen.

2. Respectaţi indicaţiile de regim igienodietetic- mai ales dacă sunteţi cunoscuţi cu afecţiuni digestive.

3. Nu întrerupeți medicația pentru patologia de bază doar pentru a putea mânca sau bea.

4. Nu utilizaţi alcoolul ca ,,medicament" pentru că nu rezolvă decât temporar sau deloc durerea ci doar poate agrava patologia digestivă;

5. Nu neglijați simptomele digeastive și nu subestimați aceste afecţiuni. Multe pot evolua nefavorabil şi pot duce la numeroase complicaţii", a mai precizar dr. Ciuhodaru.

Totodată, medicul mai precizează și trei lucruri extrem de importante, pe care oamenii ar trebui să le știe întotdeauna, nu doar în preajma sărbătorilor:

Verificați caracteristicile oricărui produs alimentar.

  • Alegeți un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente.
  • Nu uitaţi că dezlegarea la peşte nu o include şi pe cea la alcool.
×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru peste consum recomandari
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close