Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Esenţial Adina Anghelescu, despre inculparea lui Chirica: "A fost o noapte maraton pentru cei de la DIICOT"

Adina Anghelescu, despre inculparea lui Chirica: "A fost o noapte maraton pentru cei de la DIICOT"

Primarul Iașului este inculpat în ancheta penală privind concesionarea unui teren. Edilul a fost pus sub acuzare în dosar, pentru omisiune a denunțării.

Adina Anghelescu, despre inculparea lui Chirica: "A fost o noapte maraton pentru cei de la DIICOT"
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de Georgiana Adam    |    27 Apr 2021   •   15:30

Adina Anghelescu, jurnalist Antena 3 specializat în probleme de justiție, a vorbit despre audierile care au avut loc la Iași, în cursul nopții dintre luni și marți.

"A fost o noapte maraton pentru cei de la DIICOT Iași. Au fost audieri toată noaptea, până marți la 6 - 7 dimineața și abia după toate audierile s-au luat aceste măsuri.

Șapte persoane dintre cele audiate sunt în control judiciar și patru persoane au fost reținute și vor fi duse la arestare, printre acestea și Claudiu Asimionesei, patronul Bună ziua Iași, fiu al lui Ghiocel Asimionesei, care este un afacerist cunoscut în zonă", a precizat Adina Anghelescu, la Esențial.

Ce pedeapsă riscă Mihai Chirica

Adina Anghelescu, jurnalist Antena 3 specializat în probleme de justiție a explicat ce pedeapsă riscă primarul de la Iași, pentru omisiunea denunțării.

"Lucrurile sunt destul de complicate, pentru că îl avem acum inculpat și pe primarul Chirica, pentru omisiunea denunțării acestor fapte, de care ar fi avut cunoștință, după cum a reieșit în timpul audierilor.

Asupra sa nu s-a luat până acum o misiune. Dacă ne gândim la această punere sub acuzare de omisiune a denunțării, din câte țin eu minte pedeapsa ar fi între tri luni și un an sau amendă. Deci nu este un pericol social atât de grav, ca procurorii să ia măsura controlului judiciar",a explicat Adina Anghelescu, la Antena 3.

De asemenea, în acest dosar, un patron de presă din Iași a fost reținut, iar fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, este pus sub control judiciar, potrivit Mediafax. Potrivit unor surse DIICOT, primarul Iașiului, Mihai Chirica, este inculpat în dosarul în care mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul public, pe care au construit o clădire. 

Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei. În acest dosar, au fost reţinute patru persoane: Claudiu Asimionesei – patronul ziarului "Bună Ziua Iași", Alexandru Mustiață – fostul arhitect al orașului, Răzvan Ionuț Costin – notar public și Victor Gavriluță – inspectorul de la Serviciul GIS Cadastru Iași.

Percheziţii la Primăria Iaşi, într-un caz de înşelăciune cu terenuri

Poliţiştii şi ofiţerii DIICOT au descins, luni dimineaţă, în birourile Primăriei Iaşi, la primarul Mihai Chirica şi la city managerul Gabriel Harabagiu, fost viceprimar și la sediul BZI, în biroul patronului Ghiocel Asimionesei.

Este vorba de un caz de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, iar percheziţii în acest dosar au avut loc luni şi în Capitală.

Din primele informaţii, ar fi vorba despre un teren pe care primăria i l-ar fi dat lui Asimionesei, iar acesta ar fi construit acolo un bloc, potrivit presei locale. Chirica este suspectat că ar fi omis să sesizeze organele judiciare, deși știa despre săvârșirea unei infracțiuni.

Comunicatul DIICOT, emis luni presei, arată că percheziţiile au avut loc într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru infracţiunile de grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Potrivit oficialilor, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituţii publice, respectiv Primăria Iaşi, pe care au construit blocuri de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

DIICOT: Infracţiunea, posibilă prin acordarea sprijinului de către avocaţi, notari şi funcţionari publici

"Infracţiunea ar fi avut drept scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor terenuri din patrimoniul unei instituţii publice, pe care ar fi urmat să fie construite blocuri de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei", potrivit procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași.

Din Primărie au fost ridicate documente şi au fost făcute percheziţii la unele departamente ale administraţiei locale. Totul ar avea legătură cu dosarul "Sărărie", potrivit surselor citate de presa locală.

"Nu sunt descinderi, au cerut documente pe care noi le-am trimis deja Parchetului, referitor la un contract de asociere participaţiune din 2005.

Au venit să şi ia documentele, de altfel mai există un pachet de documente trimise la ei. Noi am sesizat instituţiile statului şi cred că am făcut bine", susţine primarul din Iaşi, Mihai Chirica.

"Astăzi, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Iaşi, efectuează 22 de percheziţii domiciliare, în municipiul Iaşi şi municipiul Bucureşti. 26 de persoane urmează să fie conduse la audieri.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close