Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Cum citești factura la gaz ca să vezi dacă s-au aplicat reduceri | Tutorial Antena 3

Cum citești factura la gaz ca să vezi dacă s-au aplicat reduceri | Tutorial Antena 3

Tutorial Antena 3 despre cum puteţi să descoperiți greșelile din factura la gaze. Jurnaliștii Antena 3, împreună cu specialişti din domeniu, explică modul în care trebuie să citiți o factură la gaze pentru a descoperi erorile la plată.

Cum citești factura la gaz ca să vezi dacă s-au aplicat reduceri | Tutorial Antena 3
Sursa foto: Antena 3
de Gina Vacariu    |    18 Ian 2022   •   21:05

Reprezentantul unui furnizor de gaze şi energie ne arată unde să ne uităm, mai exact, pe factură dacă am beneficiat sau nu de reduceri şi în ce parametrii trebuie să ne încadrăm pentru a avea facturile mai mici.

Avem o factură a unui client din judeţul Ilfov cu un consum normal, o casă de 70-100 mp care are centrală, frigider, televizor şi o maşină de spălat, nimic ieșit din comun.

Ceea ce este important aici să vedem dacă ne încadrăm la plafonare şi la compensare.

Mai exact, dacă la preţul clientului din contract adunăm tarifele reglementate iar preţul rezultat este peste 0.37 de lei pe kWh se aplică o plafonare. În cazul acestui client avem o reducere de -71.47 de lei.

În urma aplicării acestei plafonări preţul a rămas mare şi se mai aplică încă o reducere de -27.81 de lei.

Cum citești factura la gaz ca să vezi dacă s-au aplicat reduceri

Pentru compensarea la gaze naturale este important consumul. În cazul acestui client la 1481 de kWh, consumul pe perioada facturată, compensarea este de 122.26 de lei.

În total, dacă adunăm compensarea şi plafonarea acest client a beneficiat de aproximativ 240 de lei reducere.

Cum descoperiţi greşelile în factura la curent | Tutorial Antena 3

Este foarte important să ştim că nu ne vom încadra toţi. Avem nişte limite de consum şi un preţ pe care trebuie să le îndeplinim, astfel încât să beneficiem de compensare şi de plafonare.

De asemenea, este foarte important să facturăm un consum real al clientului. De aceea, este important ca acesta să îşi transmită indexul lunar", a explicat pentru Antena 3, Ioana Krekan reprezentantul unui furnizor de energie electrică şi gaze.

Dacă vă încadrați în acești parametri şi trebuia să beneficiați de acordarea compensării şi plafonării de la stat este foarte important să nu achitați facturile fără aceste reduceri, să vă îndreptați către furnizor şi să așteptați factura recalculată.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close