Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Anul 2023 ar putea fi unul fără vară". Avertismentul climatologilor despre încălzirea globală

"Anul 2023 ar putea fi unul fără vară". Avertismentul climatologilor despre încălzirea globală

Anul 2023 ar putea fi unul fără vară. Este avertismentul unuia dintre cei mai cunoscuți meteorologi din Italia.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iun 2023   •   18:51

Guido Guidi, unul dintre cei mai cunoscuți meteorologi din Italia, spune că vremea ar putea rămâne instabilă dincolo de jumătatea lunii iulie.

El susţine că am sărit peste primăvară având în vedere că într-o mare parte a Europei am avut parte de luni neobişnuit de reci şi ploioase, chiar precipitaţii ce au depăşit recorduri istorice în Italia.

Concret, am intrat în prima lună de vară, iar temperaturile au rămas sub nivelurile normale, precipitațiile abundente continuă, cu tendința de a deveni și mai abundente în perioada următoare.

Concluzia este că am putea ajunge la mijlocul lunii august fără ca vreun val de căldură să afecteze țările mediteraneene și în special Italia, Grecia și Balcanii.

Citește și: Climatolog român, avertisment sumbru legat de încălzirea globală: "O să avem multe probleme dacă nu facem asta"

Ultimul an fără vară a fost în urmă cu aproximativ 200 de ani, iar în 2023 ar putea să se repete acest scenariu.

"Probabilitatea ca acest scenariu să se repete și anul acesta este foarte mică, pentru că am avut acum un secol acel an fără vară, dar atunci a fost un an după erupția vulcanică care a provocat efecte globale.

În anul acesta, suntem după o erupție, dar una a unui vulcan submarin care a injectat în atmosfera înaltă mai ales apă.

Printr-un studiu, s-a calculat cantitatea de vapori de apă din stratosferă, a crescut cu 10%, doar că efectele vaporilor de apă asupra climei sunt total diferite.

Vaporii de apă sunt un gaz cu efect de seră, practic intensifică efectul de încălzire se adaugă la demersul acesta al încălzirii globale.

Acest an, la nivel global, ar putea fi unul dintre cei mai calzi, iar următorii cinci ani sigur vor detrona anul 2016, cel care până acum este cel mai cald an din istorie, după jumătatea secolului al XIX-lea", a declarat Roxana Bojariu, climatolog, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: climatolog incalzirea globala
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close