Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Avertismentul medicilor cardiologi în perioada Sărbătorilor: "Atenţie la aceşti factori de risc" | Avalanșă de pacienți în camerele de gardă

Avertismentul medicilor cardiologi în perioada Sărbătorilor: "Atenţie la aceşti factori de risc" | Avalanșă de pacienți în camerele de gardă

Medicii cardiologi atrag atenţia că între Crăciun şi Revelion se confruntă cu o avalanșă de pacienți în cabinete ori în camerele de gardă. Riscurile de a face infarct ori de a dezvolta o afecţiune cardiacă sunt chiar şi cu 30% mai mari.

Avertismentul medicilor cardiologi în perioada Sărbătorilor: "Atenţie la aceşti factori de risc" | Avalanșă de pacienți în camerele de gardă
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    15 Dec 2022   •   18:50

Pe lângă frig, principalii factori de risc sunt stresul, mesele copioase ,dar şi consumul mai mare de alcool.

În România, bolile cardiace sunt responsabile de peste 60% din totalul deceselor înregistrate. 

Acest domn era pe stradă când a început să aibă palpitații şi i-au amorțit mâinile. Soţia a intuit că poate fi vorba de infarct încât l-a dus de urgenţă la spital.

Mi s-a montat un stent pe artera principală. A fost o chestie într- o duminică, când eram foarte relaxat, dar viaţa pe care am avut o cu munca, cu stresul cu o viaţă neordonată, mâncat neordonat, s-a ajuns la aceasta problema", spune Cătălin, pacient.

Perioada sărbătorilor poate fi un inamic ascuns pentru cei cu probleme cardiace

Chiar şi cei care nu se ştiu cu astfel de afecțiuni pot ajunge la atac de cord din cauza stresului, avertizează specialiştii.

"Sunt mai multe studii atât europene cât şi americane care arată o explozie a numărului de boli cardiovasculare a patologiei mai mult coronariene, adică a infarctului miocardic acut, în perioada sărbătorilor", spune Mihai Melnic, cardiolog.  

Pe lângă stres să nu uităm că toate mesele copioase nu sunt binevenite 

"Vasele se contractă când este frig, în momentul când vasele se contractă, când afară este mai rece, cine are o boala cardiovasculara şi nu știe despre ea, o simte ca o gheară în piept", spune Oren Iancovici cardiolog.

Între 20 şi 5 ianuarie este plină de evenimente, ne enervăm, stam mai mult în trafic la coada, la cumpărături.

Riscurile de a face infarct sau de a ajunge la grave afecţiuni cardiace cresc chiar şi cu 30% în perioada sărbătorilor arată datele cercetătorilor.

Semnele unui atac de cord pot fi ignorate cu ușurință mai ales mai ales în perioada sărbătorilor, însă specialiștii ne recomandă, dacă de pildă avem dureri în piept, dificultăți de respirație, puls crescut sau diminuat , amețeli sau febră să cerem ajutor medical de urgenta.

În principiu în mall, vin toți oamenii şi e foarte aglomerat şi trebuie să te enervezi, că stai la coadă să iei cadou. 

"Foarte multe persoane sunt atât de preocupate de aceste detalii, să iasă perfect, încât se epuizează şi in momentul în care ajung să trăiască acel moment el nu mai are aceeași semnificație", spune Keren Rosner, psihoterapeut

×
Subiecte în articol: cardiolog camera de garda atac de cord
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close