Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Biblioteca medievală Batthyaneum rămâne a statului român, după 15 ani de procese. Directorul Bibliotecii Naționale: ”Putem acum să digitizăm colecția”

Biblioteca medievală Batthyaneum rămâne a statului român, după 15 ani de procese. Directorul Bibliotecii Naționale: ”Putem acum să digitizăm colecția”

Biblioteca Batthyaneum unde se află manuscrisul Codex Aureus rămâne a statului român. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv respingerea cererii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba-Iulia. Lupta în instanță a durat 15 ani. Pentru stabilirea proprietarului a fost nevoie de traducerea din latină în română a testamentului vechi de mai bine de două secole.

Biblioteca medievală Batthyaneum rămâne a statului român, după 15 ani de procese. Directorul Bibliotecii Naționale: ”Putem acum să digitizăm colecția”
Sursa foto: Antena3
de Adelina Miron    |    31 Mai 2021   •   19:14

„Putem acum să dezvoltăm această bibliotecă. Să investim în clădire, să digitizăm colecția și să o facem cunoscută. (...) Primele două evanghelii, Marcu și Matei, sunt de fapt cele mai spectaculoase. Manuscrisul conține 111 file. Tot manuscrisul este scris numai cu cerneală de aur.”, a declarat Carmen Mihaiu, directorul Bilbiotecii Naționale, pentru News Hour with CNN.

În 2015, Arhiepiscopia Bisericii Catolice din Alba-Iulia a cerut restituirea clădirii monument pe motiv că testamentul specifica biserica și provincia Transilvania ca moștenitori ai tezaurului cultural. A urmat un proces îndelungat în care a fost chemat inclusiv președintele Academiei Române să se pronunțe asupra testamentului episcopului.

Ministrul Culturii de atunci a fost nevoit să emită acte normative pentru a repara acoperișul bibliotecii, indiferent de proprietar, pentru a salva documentele. 

Prin testamentul din 31 iulie 1798, episcopul de Transilvania, Ignatius Bastiani, conte și membru al unei familii de aristocrați de la curtea regală a Austriei a lăsat moștenire o bibliotecă care conținea peste 72.000 de documente. Printre cărțile vechi, fosta biserică transformată în observator astronomic conținea mii de manuscrise.

Toate manuscrisele și cărțile de importanță deosebită de la Batthyaneum stau sub cheie. O copie a Codex Aureus a fost realizată pentru vizitatori. Cei care ajung acolo sunt lăsați câteva minute să privească interiorul bibliotecii de la distanță.

×
Subiecte în articol: biblioteca Evanghelie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close