Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN O bucată din asteroidul Bennu se îndreaptă spre Pământ! Va lua contact cu Terra în următoarele trei luni

O bucată din asteroidul Bennu se îndreaptă spre Pământ! Va lua contact cu Terra în următoarele trei luni

Un fragment de asteroid vechi de peste patru miliarde de ani se îndreaptă spre Pământ iar contactul este inevitabil.

O bucată din asteroidul Bennu se îndreaptă spre Pământ! Va lua contact cu Terra în următoarele trei luni
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2023   •   19:35

Totuși, viața pe Terra nu este în pericol din această cauză, pentru că fragmentul cosmic este adus aici prin voința oamenilor de știință.

Mai exact, bucata de asteroid călătorește la bordul unei nave spațiale care revină pe Terra.

Nava spațială robotizată Osiris-Rex a fost construită în Colorado iar echipa științifică de la compania Lockheed Martin se pregătește deja pentru sosirea ei, planificată în septembrie anul curent.

Citește și: A fost descoperită o exoplanetă de dimensiunea Pământului, care ar putea avea și câmp magnetic

În octombrie 2020, Osiris-Rex făcut o scurtă aterizare pe un asteroid cunoscut sub numele de Bennu, cu sarcina de a colecta o mostră pe care să o aducă pe Pământ.

A reușit acest lucru "decupând" o bucată de rocă de pe Bennu cu ajutorul unui jet de azot la înaltă presiune, care a pulverizat o porțiune din suprafața asteroidului.

Bennu este o "capsulă a timpului" veche de peste patru miliarde și jumătate de ani. Mineralele și substanțele chimice care alcătuiesc acest obiect cosmic s-au format înainte ca Pământul să existe ca planetă.

Dacă Osiris-Rex își va încheia cu bine călătoria de aproape trei ani și va coborî cu succes - la capătul unei parașute - în deșertul Utah, în septembrie, multe dintre secretele sistemului solar și ale vieții, așa cunoaștem, ar putea fi dezvăluite.

Pentru succesul complet al operațiunii, la locul aterizării va fi amenajată o incintă sterilă, care să ferească bucata de asteroid de contaminare, înainte de a fi dusă pentru analiză la Centrul Spațial Johnson.

Foto principală și interior: ilustrație cu asteroidul Bennu și nava Osiris-Rex

×
Parteneri
Ordinea partidelor pe buletinul de vot, la alegerile europarlamentare 2024
x close